Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

USA, Japonsko a Južná Kórea rokovali o KĽDR aj vzájomnej spolupráci

Na snímke zľava juhokórejský minister zahraničných vecí Čchung Ui-jong, americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a japonský šéf diplomacie Jošimasa Hajaši počas tlačovej konferencie v Honolulu na Havaji 12. februára 2022. Foto: TASR/AP

Blinken, juhokórejský minister zahraničných vecí Čchung Ui-jong a šéf japonskej diplomacie Jošimasa Hajaši v spoločnom vyhlásení odsúdili raketové testy KĽDR, ku ktorým došlo v januári.

Honolulu 13. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken rokoval v sobotu na Havaji so svojimi rezortnými kolegami z Japonska a Južnej Kórey o spoločnom postupe v súvislosti so Severnou Kóreou (KĽDR). Informovala o tom agentúra Jonhap.

Blinken, juhokórejský minister zahraničných vecí Čchung Ui-jong a šéf japonskej diplomacie Jošimasa Hajaši v spoločnom vyhlásení odsúdili raketové testy KĽDR, ku ktorým došlo v januári, a zaviazali sa k úzkej spolupráci s cieľom dosiahnuť jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova.

Šéf americkej diplomacie zároveň pripomenul, že Washington je pripravený viesť dialóg s Pchjongjangom.

Severná Kórea začiatkom februára oznámila, že 30. januára vykonala skúšobný štart balistickej rakety stredného a dlhého doletu Hwasong-12.

Hwasong-12 bola najsilnejšia raketa, akú KĽDR otestovala od roku 2017. Predpokladá sa, že môže napríklad zasiahnuť americké vojenské základne v severovýchodnej Ázii a v oblasti Tichého oceána, či dokonca pevninu USA.

Severná Kórea má rezolúciami Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov zakázané vykonávať testy jadrových zbraní a balistických rakiet. Napriek tomu však podľa Spojených štátov a iných krajín vykonala v januári celkovo deväť testov balistických rakiet, čo je vôbec najviac za jeden mesiac, odkedy KĽDR spustila svoj jadrový a raketový program.

Ministri zahraničných vecí sa na Havaji tiež zaviazali prehĺbiť trilaterálnu spoluprácu svojich krajín v oblasti bezpečnosti a hospodárstva a vyjadrili podporu "slobodnému a otvorenému" indopacifickému regiónu.

Diplomati sa venovali aj kríze na ukrajinsko-ruských hraniciach a zaviazali sa úzko spolupracovať s cieľom dosiahnuť deeskaláciu situácie. Zároveň vyjadrili podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Spoločné vyhlásenie spomína aj dôležitosť mieru a stability v oblasti Taiwanského prielivu či podporu pre Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) a jeho snahy vyriešiť politickú krízu v Mjanmarsku.