Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA: Je nepravdepodobné, že za havanským syndrómom je zahraničný aktér

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Choroba postihovala amerických pracovníkov, najmä diplomatov.

Washington 1. marca (TASR) - Americké spravodajské služby považujú za "veľmi nepravdepodobné", že záhadná choroba známa ako havanský syndróm bola spôsobená zahraničným hráčom alebo energetickou zbraňou. Choroba postihovala amerických pracovníkov, najmä diplomatov. V stredu o tom informoval denník The Washington Post, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Prvé prípady tzv. havanského syndrómu sa objavili na Kube v roku 2016, keď sa americkí diplomati sťažovali na krvácanie z nosa, migrény a žalúdočnú nevoľnosť. V noci predtým zaznamenali veľmi prenikavé zvuky.

Americké tajné služby v roku 2022 uviedli, že niektoré prípady zhoršeného zdravotného stavu mohla spôsobiť intenzívna riadená energia z vonkajšieho zdroja.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v ten istý rok v predbežnej hodnotiacej správe napísala, že je "nepravdepodobné", že takúto vytrvalú operáciu proti americkým pracovníkom podnikol zahraničný hráč. Nevylúčila však zahraničné útoky v približne 20 prípadoch.

Na hodnotení informácií o 1000 incidentoch tohto zvláštneho zdravotného stavu sa podieľalo sedem spravodajských služieb - a päť z nich pokladá za "veľmi nepravdepodobné", že je za to zodpovedný zahraničný hráč. Či už by to robil úmyselne energetickou zbraňou, alebo neúmyselne, napísal Washington Post.

Ďalšia služba uviedla, že je "nepravdepodobné", že je za to zodpovedný zahraničný protivník, dodal denník.

Prípady havanského syndrómu viedli k podozreniam, že Rusko alebo iný súper podniká operácie, aby uškodil predstaviteľom USA.

Správy o nevysvetlených zdravotných ťažkostiach sa týkali amerických predstaviteľov v Číne, Rusku, Európe a dokonca vo Washingtone, čo viedlo vládu k rozsiahlejšiemu vyšetrovaniu.