Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

J. Biden a prezident Číny budú mať virtuálne stretnutie do konca roka

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Joe Biden sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom "pozná už roky" – s odkazom na Bidenovo pôsobenie vo funkcii viceprezidenta USA počas vlády Baracka Obamu.

Washington/Peking (TASR) - Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa plánujú virtuálne stretnúť do konca tohto roka. Uviedol to v stredu vysoký americký predstaviteľ, ktorého vo štvrtok citovali agentúry AP a AFP.

"V zásade existuje dohoda na virtuálnom bilaterálnom stretnutí," povedal predstaviteľ novinárom pod podmienkou zachovania anonymity. Čínsky prezident sa podľa neho neplánuje zúčastniť na nadchádzajúcom stretnutí lídrov skupiny G20 v Ríme. Práve v rámci tohto podujatia chcel Washington pôvodne naplánovať schôdzku oboch predstaviteľov.

Správy o virtuálnom stretnutí Si Ťin-pchinga s Joeom Bidenom prišli po tom, ako sa vo švajčiarskom Zürichu stretol poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan s čínskym diplomatom Jang Ťie-čch'om. Podľa agentúry Sinchua vyzval Jang počas tohto stretnutia na "spoluprácu oboch krajín".

"Keď Čína a Spojené štáty budú spolupracovať, tieto dve krajiny, ale aj celý svet z toho bude mať prospech. Ak budú Čína a USA v konfrontácii, tieto dve krajiny, ale aj celý svet bude vážne trpieť," citovala Janga Sinchua.

Agentúra AFP pripomenula, že Joe Biden sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom "pozná už roky" – s odkazom na Bidenovo pôsobenie vo funkcii viceprezidenta USA počas vlády Baracka Obamu. Súčasný šéf Bieleho domu s čínskym lídrom už dvakrát telefonoval. Ostatný telefonát, ktorý sa uskutočnil minulý mesiac, trval podľa diplomatov zhruba 90 minút.