Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Joe Biden sa pred pohrebom Georga Floyda stretne s jeho rodinou

Na archívnej snímke zo 4. januára 2017 sa usmievajú americký viceprezident Joe Biden (vľavo) a americký prezident Barack Obama (uprostred). Bývalý americký prezident Barack Obama vysloví v utorok 14. apríla 2020 vo videoposolstve podporu svojmu niekdajšiemu viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorý sa uchádza o nomináciu Demokratickej strany pred novembrovými prezidentskými voľbami. Obaja politici sú blízkymi priateľmi z čias, keď Biden v rokoch 2009 - 2017 pôsobil ako Obamov viceprezident.Biden už má podporu takmer všetkých bývalých rivalov z nominačného procesu vrátane senátoriek Kamaly Harrisovej a Amy Klobucharovej či Petea Buttigiega, bývalého starostu mesta South Bend v štáte Indiana. Foto: TASR/AP

Smútočná bohoslužba bude nasledovať po šesťhodinovej projekcii venovanej Floydovi, ktorý vyrastal v Houstone.

Washington 8. júna (TASR) - Bývalý viceprezident USA Joe Biden plánuje odcestovať do Houstonu, aby sa stretol s rodinou Georga Floyda, ktorý zomrel v dôsledku brutálneho zásahu belošského policajta pri zatýkaní, uviedla agentúra AP.

Biden, ktorý je demokratickým kandidátom na post prezidenta USA, poskytne aj video odkaz na smútočnú bohoslužbu za Floyda, ktorá sa bude konať v pondelok.

Bidenov poradca v nedeľu informoval o jeho plánoch, ktoré však nezahŕňajú účasť na bohoslužbe. Očakáva sa, že Biden pozostalej rodine vyjadrí úprimnú sústrasť, povedal jeho poradca, ktorý si želal zostať v anonymite.

Smútočná bohoslužba bude nasledovať po šesťhodinovej projekcii venovanej Floydovi, ktorý vyrastal v Houstone. Samotný pohreb sa uskutoční v utorok (9. júna) na predmestí Houstonu, Pearlande.

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota pri zásahu belošských policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho. Neprimeraný zásah, ktorý okolostojaci nakrútili na video, vyvolal po celých USA protesty, ktoré vyústili do násilností.

V Minneapolise rozpustia policajné oddelenie a celý systém polície zmenia



V meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota rozpustia policajné oddelenie a následne celkom prerobia policajný systém. Rozhodli o tom v nedeľu večer členovia tamojšej mestskej rady, informovali stanica BBC a agentúra AFP.

K rozhodnutiu došlo po tom, ako nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v Minneapolis pri policajnom zásahu, vyvolala protesty v celých Spojených štátoch i vo svete.

"Zaviazali sme sa zrušiť policajnú činnosť, tak ako ju poznáme, a znovu vybudovať v našej komunite nový model verejnej bezpečnosti, ktorý skutočne udrží našu komunitu v bezpečí," povedala spravodajskej stanici CNN predsedníčka rady Lisa Benderová.

Ďalšia členka rady, Alondra Canová, na Twitteri napísala, že k rozhodnutiu dospela väčšina 13-člennej rady, ktorá sa zhodla na tom, že policajné oddelenie "nie je možné reformovať", a preto "súčasný policajný systém ukončíme".

Starosta Minneapolisu Jacob Frey sa najskôr staval proti takémuto kroku, za čo si vyslúžil vypískanie od davu demonštrantov. Aktivisti, ktorí sa, naopak, roky za rozpustenie polície zasadzovali, označili toto rozhodnutie za prevratné.

Komentátori upozorňujú, že Minneapolis môže teraz očakávať dlhú a náročnú diskusiu o činnosti polície.

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho.

Demonštranti si chránia tvár počas zásahu polície, ktorá používa slzotvorný plyn počas protestu proti policajnej brutalite a rasovej nerovnosti na pamiatku Afroameričana Georgea Floyda v Marseille v sobotu 6. júna 2020.
Foto: TASR/AP



Neprimeraný zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA v nasledovných dvoch týždňoch prevažne pokojné protesty proti rasizmu.

Štvoricu policajtov, ktorí boli pri zásahu, prepustili zo služby a neskôr voči nim vzniesli obvinenia.

Derek Chauvin, ktorý Floyodovi kľačal na krku, bol obvinený z vraždy druhého stupňa. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania k vražde.

Floydove telesné pozostatky majú v pondelok vystavovať pre verejnosť v jeho rodnom meste Houston v štáte Texas, kde bude sa bude neskôr, v utorok, konať aj jeho súkromný pohreb.

Muž vošiel s autom medzi demonštrantov v Seattli, ohrozoval ich pištoľou



Najmenej jedna osoba utrpela v noci na pondelok zranenia v americkom meste Seattle po tom, ako tam medzi účastníkov demonštrácie vošiel s autom muž ozbrojený strelnou zbraňou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na úrady.

Polícia útočníka zadržala. Hasiči v meste Seattle oznámili, že pri incidente utrpel strelné zranenia 27-ročný muž, ktorého previezli do nemocnice. Jeho stav je stabilizovaný. Podľa denníka The Guardian ide o jedného z demonštrantov, ktorého útočník postrelil.

Demonštranti v Seattli sa už niekoľko dní zhromažďujú v okolí miestnej policajnej stanice v rámci protestov proti rasizmu a policajnému násiliu, ktoré prebiehajú v mnohých mestách USA.

Tieto protesty v krajine prepukli po tom, ako 25. mája v Minneapolise v štáte Minnesota zomrel pri zásahu belošských policajtov Afroameričan George Floyd.

Protestujúci v Seattli v noci na nedeľu na policajtov hádzali kamene, fľaše a výbušné zariadenia. Polícia na Twitteri informovala, že výbušné zariadenia zranili niekoľkých príslušníkov polície.

Členovia mestskej rady kritizovali starostku Jenny Durkanovú i šéfku polície Carmen Bestovú po tom, ako polícia použila obranný sprej a zábleskové granáty na rozohnanie davu. Stalo sa tak len deň po tom, ako Durkanová a Bestová uviedli, že sa usilujú o zníženie napätia.

Durkanová a Bestová ešte minulý týždeň polícii na 30 dní zakázali používať slzotvorný plyn, pripomína AP.