Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf diplomacie USA John Kerry pricestoval do Saudskej Arábie

Minister zahraničných vecí USA John Kerry (vľavo) a saudskoarabský kráľ Salmán v piatok 11. marca 2016 v Rijáde. Foto: TASR/AP

Kerry pricestoval do kráľovstva v období zvýšeného napätia medzi Saudskou Arábiou a jej regionálnym šiitským súperom Iránom, s ktorým podporujú opačné strany vojen v Sýrii a Jemene.

Rijád 12. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval včera do Saudskej Arábie, kde sa práve skončilo trojtýždňové protiteroristické cvičenie za účasti 20 krajín nazvané Severná búrka, informovala tlačová agentúra AP.

Kerryho lietadlo pristálo vo Vojenskom meste kráľa Chálida neďaleko púštneho mesta Hafr al-Batin, južne od irackej a kuvajtskej hranice. Večer ho prijal kráľ Salmán za prítomnosti ďalších štátnych predstaviteľov a následne sa stretol na pracovnej večeri s korunným princom Muhammadom Nájifom, ktorý zastáva funkciu ministra vnútra a je v medzinárodnom spoločenstve považovaný za významnú osobnosť boja proti terorizmu, a s ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom.

Šéf americkej diplomacie pricestoval do kráľovstva v období zvýšeného napätia medzi Saudskou Arábiou a jej regionálnym šiitským súperom Iránom, s ktorým podporujú opačné strany vojen v Sýrii a Jemene.

Vo štvrtok štátne médiá oznámili, že Saudská Arábia buduje v Hafr al-Batine novú leteckú základňu na ochranu vzdušného priestoru kráľovstva.

Očakáva sa, že Kerryho rokovania v Saudskej Arábii budú zamerané na občianske vojny v Sýrii a Jemene, kde vojenská operácia vedená Saudskou Arábiou cieli na šiitskych povstalcov podporovaných Iránom.

Zo Saudskej Arábie odcestuje Kerry v nedeľu do Paríža na rokovania s poprednými diplomatmi Európskej únie o Líbyi, Sýrii, Jemene a Ukrajine. Pri tejto príležitosti sa tiež stretne s novým francúzskym ministrom zahraničných vecí Jean-Marcom Ayraultom. Pripoja sa k nim ministri zahraničných vecí Británie, Nemecka, Talianska a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku. Očakáva sa, že s nimi Kerry bude rokovať aj o utečeneckej kríze v Európe.