Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

USA končia s evakuačnou operáciou v Afganistane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemenovaný americký predstaviteľ v sobotu pre Reuters povedal, že na letisku zostalo z pôvodných 5800 menej než 4000 vojakov.

Kábul 29. augusta (TASR) - Spojené štáty sa blížia ku koncu evakuácie svojich občanov z Afganistanu. Na letisku v hlavnom meste Kábul čaká na odlet približne 1000 civilistov. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného západného predstaviteľa.

Predstaviteľ fundamentalistického hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v Kábule v polovici augusta, pre Reuters v nedeľu povedal, že hnutie je pripravené prevziať kontrolu nad letiskom v afganskej metropole.

"Chceme zabezpečiť, aby boli dnes evakuovaní všetci zahraniční civilisti a tí, ktorí sú v ohrození. (Americké) sily začnú odchádzať, hneď ako sa tento proces skončí," uviedol zmienený predstaviteľ.

Mnohé krajiny ako napríklad Taliansko či Británia už medzičasom ukončili svoje evakuačné operácie v predstihu pred 31. augustom, ktorý americký prezident Joe Biden určil ako konečný dátum odchodu amerických vojakov z Afganistanu. USA a spojenci za posledné dva týždne evakuovali z Afganistanu približne 113.500 ľudí.

Nemenovaný americký predstaviteľ v sobotu pre Reuters povedal, že na letisku zostalo z pôvodných 5800 menej než 4000 vojakov. Hovorca Pentagónu John Kirby povedal, že došlo k stiahnutiu niektorých vojakov, ale odmietol povedať presný počet.