Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kotey, z bunky Islamského štátu známej ako „Beatles“, dostal doživotie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V januári 2018 ho v Sýrii chytili kurdské milície spolu s ďalším bývalým "členom Beatles" El Shafeem Elsheikhom.

Washington 29. apríla (TASR) - Alexanda Kotey, člen bunky únoscov a zabijakov z extrémistickej organizácie Islamský štát, známej ako "Beatles", bol v piatok v USA odsúdený na doživotné väzenie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Bývalý britský občan Kotey (38) sa vlani v septembri priznal k zodpovednosti za smrť štyroch amerických rukojemníkov v Sýrii, ako aj k únosu a mučeniu približne 20 ďalších novinárov a humanitárnych pracovníkov.

V januári 2018 ho v Sýrii chytili kurdské milície spolu s ďalším bývalým "členom Beatles" El Shafeem Elsheikhom. Odovzdali ich americkým silám v Iraku, potom ich v roku 2020 letecky prepravili do Spojených štátov, kde čelili súdnemu procesu.

Obaja muži sa v piatok postavili pred súd v meste Alexandria neďaleko Washingtonu, kde príbuzní ich obetí dostali možnosť prehovoriť.

"Uniesli ste, mučili a dokonca sa podieľali na vraždení dobrých a nevinných ľudí a teraz s tým musíte žiť celý zvyšok vašich životov," povedala obžalovaným Bethany Hainesová, dcéra jednej z obetí – britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa, ktorého dekapitoval tretí "Beatle" Mohammed Emwazi. Toho zabili v roku 2015 pri útoku dronom.

"Obaja ste prehrali," dodal mladá Britka.

Muži vyrastali a zradikalizovali sa v Londýne a prezývku im dali zajatci pre ich britský prízvuk.

Bunka týchto mužov prezývaná "Beatles" bola aktívna v Sýrii v rokoch 2012-15 a je obvinená z únosu najmenej 27 žurnalistov a humanitárnych pracovníkov z USA, Británie, Európy, Nového Zélandu, Ruska a Japonska.

Niektorí unesení boli zavraždení formou popravy, pričom ich smrť bola nafilmovaná pre propagandistické videá Islamského štátu (IS), ktoré šokovali svet. Ďalších unesených prepustili po zaplatení výkupného.