Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA kritizujú nejasnosť paktu medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peking v utorok vyhlásil, že čínsky minister zahraničných vecí Wang I a šéf rezortu diplomacie Šalamúnových ostrovov Jeremiah Manele už podpísali bezpečnostný pakt.

Washington 20. apríla (TASR) - Spojené štáty považujú čerstvo podpísaný bezpečnostný pakt medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi za netransparentný. V stredu to uviedol nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Znepokojuje nás netransparentnosť a nešpecifikovaná povaha tejto dohody podľa (čínskeho) vzoru nejasných a vágnych dohôd bez riadnych regionálnych konzultácií v oblasti rybolovu, riadenia zdrojov, rozvojovej pomoci a teraz už aj bezpečnosti," povedal predstaviteľ amerického rezortu diplomacie.

"Hoci Šalamúnove ostrovy avizovali, že nedovolia (Číne) vybudovať vojenskú základňu, máme naďalej obavy v súvislosti s naším úsilím posilniť dlhodobé vzťahy so Šalamúnovými ostrovmi," dodal.

Peking v utorok vyhlásil, že čínsky minister zahraničných vecí Wang I a šéf rezortu diplomacie Šalamúnových ostrovov Jeremiah Manele už podpísali bezpečnostný pakt. Táto správa prišla krátko pred príchodom delegácie americkej vlády, ktorá má predstaviteľom ostrovov tlmočiť znepokojenie Washingtonu ohľadne dohody s Čínou. V pláne sú aj rokovania o opätovnom otvorení americkej ambasády v Honiare.

Bezpečnostný pakt medzi Čínou a Šalamúnovými ostrovmi vyvolal obavy Spojených štátov, Austrálie a Nového Zélandu z rastúceho vplyvu Číny v regióne.