Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Liberálny sudca Najvyššieho súdu plánuje odstúpiť, tvrdia zdroje

Na archívnej snímke bezpečnostné oplotenie okolo budovy Najvyššieho súdu Spojených štátov vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Breyerovo rozhodnutie odstúpiť po 27 rokoch znamená, že Biden bude mať príležitosť nahradiť ho mladším liberálnym sudcom alebo sudkyňou, ktorí budú menovaní na doživotie.

Washington 26. januára (TASR) - Liberálny sudca Najvyššieho súdu USA Stephen Breyer plánuje v júni odstúpiť, čím sa americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi naskytne príležitosť vymenovať jeho nástupcu. V stredu o tom informovali televízie NBC a CNN s odvolaním sa na informované zdroje.

Ako píše agentúra AFP, 83-ročný Breyer je jedným z troch liberálnych sudcov tejto najvyššej súdnej inštancie, zatiaľ čo konzervatívnych je šesť.

Breyerovo rozhodnutie odstúpiť po 27 rokoch znamená, že Biden bude mať príležitosť nahradiť ho mladším liberálnym sudcom alebo sudkyňou, ktorí budú menovaní na doživotie.

Nominanti na sudcov sú schvaľovaní Senátom, v ktorom majú momentálne prevahu demokrati. Biden sa v minulosti zaviazal v prípade voľného miesta nominovať naň Afroameričanku, pripomína AFP.

Breyera, v súčasnosti najstaršieho člena najvyššieho súdu, nominoval v roku 1994 vtedajší prezident Bill Clinton. Breyer je zarytým odporcom trestu smrti a počas svojho pôsobenia na súde hlasoval za právo na interrupciu, legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia a ochranu životného prostredia.

Bidenov predchodca Donald Trump počas svojich štyroch rokov vo funkcii nominoval do najvyššieho súdu až troch konzervatívnych sudcov - Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha a Amy Coneyovú Barrettovú.

Breyer sa k svojmu odchodu zatiaľ oficiálne nevyjadril. Podľa CNN by tak mohol urobiť vo štvrtok v prítomnosti Bidena.