Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lousiana vyhlásila stav núdze a presunula aprílové primárky

Na snímke voliči počas primárok v americkom meste Roanoke v štáte Virgínia, archívna foto. Foto: TASR/AP

Mnohé americké zdravotnícke úrady neodporúčajú pre koronavírus konanie podujatí s veľkým počtom ľudí, viaceré školy boli zatvorené a postarší Američania radšej ostávajú doma.

Washington 13. marca (TASR) - Louisiana vyhlásila stav núdze a ako prvý americký štát sa rozhodla presunúť demokratické i republikánske primárky z 4. apríla na 20. júna. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie tamojšej vlády.

"Zákon stanovuje, že v prípade katastrof musia byť prijaté mimoriadne opatrenia," uviedol Kyle Ardoin z miestnej vlády.

Louisiana k takémuto kroku pristúpila v čase vyostreného súboja o demokratickú nomináciu na kandidáta na prezidenta, a len niekoľko dní pred demokratickými primárkami naplánovanými v štátoch Ohio, Florida, Arizona a Illinois, v ktorých zaznamenali výskyt koronavírusu.

O volebnú nomináciu demokratov súperí 77-ročný Joe Biden s o rok starším Berniem Sandersom. Biden má momentálne náskok, podarilo sa mu v primárkach získať už 878 delegátov, zatiaľ čo Sandersovi len 725. Na zisk nominácie je potrebných 1991 delegátov, pripomína AFP.

Demokratický kandidát, ktorý z primárok vzíde, bude v novembrových voľbách súperom súčasného prezidenta Donalda Trumpa. Ten sa taktiež uchádza o nomináciu republikánskej strany, kde však nemá vážnejšieho rivala a tak je viac-menej isté, že ju získa, píše AFP.

Mnohé americké zdravotnícke úrady neodporúčajú pre koronavírus konanie podujatí s veľkým počtom ľudí, viaceré školy boli zatvorené a postarší Američania radšej ostávajú doma.

Stav núdze minulý týždeň vyhlásil už aj štát Ohio, kde momentálne evidujú piatich nakazených koronavírusom, konanie tamojších primárok však nepresunuli.