Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA majú dôkaz, že niektorí z misionárov unesených na Haiti sú nažive

Ľudia kráčajú po moste Marassa Fleuriot v haitskom meste Croix-des-Bouquets pri Port-au-Prince 19. októbra 2021. Gang, ktorý na Haiti uniesol skupinu 16 amerických a jedného kanadského misionára, požaduje výkupné milión dolárov za každého uneseného, celkovo teda 17 miliónov dolárov. Foto: TASR / AP

Americká vláda stojí na čele úsilia o bezpečný návrat misionárov, ktorých na Haiti uniesli, keď boli na výlete organizovanom kresťanským zoskupením Christian Aid Ministries.

Washington 6. novembra (TASR) - Americká vláda má dôkaz o tom, že aspoň niektorí zo skupiny 16 amerických a jedného kanadského misionára, ktorých v októbri uniesol gang na Haiti, sú nažive.

S odvolaním sa na vysokého predstaviteľa administratívy amerického prezidenta Joea Bidena o tom v piatok informovala tlačová agentúra Reuters.

Spomínaný predstaviteľ americkej vlády, ktorý žiadal o zachovanie svojej anonymity, však bližšie informácie neposkytol.

Americká vláda stojí na čele úsilia o bezpečný návrat misionárov, ktorých na Haiti uniesli, keď boli na výlete organizovanom kresťanským zoskupením Christian Aid Ministries so sídlom v americkom štáte Ohio.

Bližšie informácie o činnosti orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa pokúšajú o oslobodenie unesených misionárov, sú od 16. októbra minimálne. Biden však denne dostáva správy o ich aktivitách.

Haitský minister vnútra Liszt Quitel ani hovorca premiéra Arila Henryho Chenald Augustin na žiadosti o komentár nereagovali, píše Reuters.

Misionárov uniesli cestou zo sirotinca nachádzajúceho sa medzi hlavným mestom Haiti a hranicou s Dominikánskou republikou. Organizácia dávnejšie spresnila, že medzi unesenými misionármi je sedem žien, päť mužov a päť detí.

Šéf gangu, ktorý misionárov uniesol, sa vo videu zverejnenom v októbri vyhrážal ich zabitím v prípade, že za nich nedostane požadované výkupné. Vyhrážal sa i haitskému premiérovi Henrymu a šéfovi polície Leonovi Charlesovi. Josep vo videu stál pred otvorenými rakvami, v ktorých sa zrejme nachádzalo niekoľko nedávno zabitých členov jeho gangu. Unesení misionári sa na videu neobjavili.

Haitské úrady predtým informovali, že gang požaduje výkupné milión dolárov za každého uneseného, hoci nebolo bezprostredne známe, či sa toto výkupné vzťahuje aj na päť detí vrátane jedného batoľaťa, ktoré sú medzi unesenými.

Najchudobnejší štát západnej pologule opäť zápasí s rastúcim počtom únosov po tom, čo haitského prezidenta Jovenela Moisea v júli zastrelili v jeho súkromnej rezidencii. K zhoršeniu situácie prispelo aj zemetrasenie, ktoré v auguste pripravilo o život viac než 2200 ľudí. Zločinecké gangy navyše ovládajú veľké časti haitského hlavného mesta Port-au-Prince.