Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Masaker v Connecticute má na svedomí 20-ročný mladík

Tragédia z Connecticutu bola druhou najhoršou masakrou na škole v histórii USA. Foto: TASR/AP Photo

Po vniknutí do školy zastrelil šiestich dospelých a 20 detí vo veku od piatich do 10 rokov.

Washington 15. decembra (TASR) - Piatkovú masakru na škole v americkom Connecticute má na svedomí 20-ročný mladík, ktorý zabil 27 ľudí, vrátane 20 detí a napokon sa sám zastrelil.

Policajné zdroje citované agentúrou AP identifikovali predpokladaného páchateľa ako Adama Lanzu. Vyšetrovatelia zatiaľ nepoznajú motív jeho konania.

Najprv zabil svoju matku

Mladý muž, ktorý pravdepodobne trpel poruchou osobnosti, podľa prvých zistení najskôr zabil svoju matku v dome v meste Newtown, kde spoločne bývali. Potom nasadol do jej auta a vyzbrojený dvoma ručnými strelnými zbraňami a puškou sa odviezol do miestnej základnej školy Sandy Hook Elementary School, v ktorej jeho matka pracovala ako učiteľka.

Po vniknutí do školy zastrelil šiestich dospelých a 20 detí vo veku od piatich do 10 rokov. Privolaní policajti našli strelca mŕtveho v školskej budove. Celkovo zahynulo 28 ľudí vrátane páchateľa a jedna ďalšia osoba utrpela zranenia.

Tisícky ľudí sa zhromaždili pred kostolom, aby si zaspomínali na obete masakry na základnej škole v Connecticute.
Foto: TASR/AP Photo
Lanzovho staršieho brata Ryana zaistili a predviedli na výsluch, podľa všetkého však nemá so streľbou nič spoločné.

Druhá najhoršia masakra na škole

Tragédia z Connecticutu bola druhou najhoršou masakrou na škole v histórii USA. V počte obetí ju prekonala streľba len na polytechnickej univerzite vo Virgínii z roku 2007, ktorá si vyžiadala 32 životov.

Prejavy sústrasti začali do USA prichádzať už aj zo zahraničia, okrem iných tlmočili svoj zármutok a zdesenie francúzsky prezident Francois Hollande a britský premiér David Cameron.

Piatkové krviprelievanie opäť v Spojených štátoch oživilo dlhodobú verejnú debatu o potrebe zavedenia reštrikcií na vlastníctvo strelných zbraní. Pred Bielym domom sa ešte v piatok večer zhromaždilo niekoľko stoviek aktivistov so sviečkami, ktorí vyzývali prezidenta Baracka Obamu, aby presadil striktnejšie zbrojné zákony.

Rovnaké výzvy zazneli aj od príbuzných obetí iných masakier z nedávnej minulosti. Za posledných päť mesiacov došlo v Spojených štátoch k minimálne štyrom podobným streľbám väčšieho rozsahu.