Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V newyorskom múzeu vystavili artefakty súvisiace so zabitím bin Ládina

Košeľa uniformy jedného z členov špeciálnej jednotky Navy SEALs, ktorý sa zúčastnil tejto misie Foto: TASR/AP

Múzeum od svojho otvorenia v máji prilákalo približne 900.000 návštevníkov, kým pamätník, ktorý verejnosti sprístupnili v septembri 2011, si prezrelo už vyše 15 miliónov ľudí.

New York 8. septembra (TASR) - Tri artefakty majúce spojitosť so záťahom americkej armády, pri ktorom bol v roku 2011 zabitý Usáma bin Ládin, vystavili v nedeľu v newyorskom National September 11 Memorial & Museum pri príležitosti blížiaceho sa 13. výročia teroristických útokov na Svetové obchodné centrum (WTC) a Pentagón.

Nová expozícia podľa agentúry Reuters obsahuje košeľu uniformy jedného z členov špeciálnej jednotky Navy SEALs, ktorý sa zúčastnil tejto misie, tehlu z bin Ládinovho obytného objektu a pamätnú mincu darovanú tajným agentom CIA, ktorý sa významne podieľal na vystopovaní tohto vodcu teroristickej siete al-Káida.

Tehla z bin Ládinovho obytného objektu
Foto: TASR/AP


"Výstava okrem toho, že zachytáva kľúčový moment v amerických dejinách, umožňuje miliónom návštevníkov spoznať mimoriadne hrdinstvo mužov a žien, ktorí sa doma i v zahraničí obetujú pre svoju vlasť," uviedol riaditeľ inštitúcie Joe Daniels.

Múzeum od svojho otvorenia v máji prilákalo približne 900.000 návštevníkov, kým pamätník, ktorý verejnosti sprístupnili v septembri 2011, si prezrelo už vyše 15 miliónov ľudí. Obe štruktúry sa nachádzajú na mieste budov bývalého WTC, zničeného pri útokoch 11. septembra 2001 pomocou unesených dopravných lietadiel.

Americké sily zabili Usámu bin Ládina 2. mája 2011 počas prekvapivého prepadu jeho sídla v pakistanskom meste Abbotabad, čím sa ukončilo takmer desaťročné pátranie po tomto teroristovi.