Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

USA: Na konferenciu o Ukrajine príde do Nemecka viac než 20 krajín

Hovorca Pentagónu John Kirby. Foto: TASR/AP

Skutočnosť, že viac než 20 krajín už odsúhlasilo účasť v takom krátkom čase, je znakom dôležitosti, ktorú USA a tieto krajiny pripisujú obranným potrebám Ukrajiny, povedal Kirby.

Berlín 23. apríla (TASR) - Viac než 20 krajín potvrdilo svoju účasť na schôdzke zameranej na Ukrajinu, naplánovanej na utorok na leteckej základni Ramstein v Nemecku, oznámilo v sobotu ministerstvo obrany USA. Informovala o tom agentúra DPA.

Na konferenciu pri Ramsteine, ktorý je jednou z najväčších amerických vojenských zariadení v zahraničí, bolo pozvaných približne 40 krajín, povedal v piatok hovorca Pentagónu John Kirby. Nespresnil však, ktoré krajiny už prijali pozvánku amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Na schôdzku organizovanú Spojenými štátmi boli pozvané krajiny, ktoré nie sú členskými štátmi Seveoratlantickej aliancie (NATO) a konferencia sa nekoná pod záštitou tejto západnej obrannej aliancie, píše DPA.

Kirby ešte predtým uviedol, že jedným z cieľov konzultácií je trvalá bezpečnosť a suverenita Ukrajiny, preto by diskusia mala byť zameraná na potreby Kyjeva v oblasti obrany nad rámec v súčasnosti prebiehajúcej vojny, ktorú na jeho území začalo Rusko.

Skutočnosť, že viac než 20 krajín už odsúhlasilo účasť v takom krátkom čase, je znakom dôležitosti, ktorú USA a tieto krajiny pripisujú obranným potrebám Ukrajiny, povedal Kirby. Americká vláda oznámila novú vojenskú pomoc vo výške 800 miliónov dolárov pre Ukrajinu začiatkom tohto týždňa, pripomína DPA.