Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na americkej lietadlovej lodi sa šíri koronavírus

Na archívnej snímke lietadlová loď USS Carl Vinson. Foto: TASR/AP

Na plavidlách, ako je USS Theodore Roosevelt (CVN-71), kde vládnu stiesnené podmienky, je zavedenie spoločenského odstupu extrémne zložité.

Washington 1. apríla (TASR) - Kapitán americkej lietadlovej lode vyzval Pentagón na bezodkladnú pomoc zameranú na zastavenie šírenia koronavírusu medzi viac než 4000 členmi posádky, ktorí sa nachádzajú na palube plavidla.

Množstvo ľudí na palube lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt (CVN-71) malo pozitívny test na nový druh koronavírusu. Loď momentálne kotví na Guame v severozápadnej časti Tichého oceánu.

"Nie sme vo vojne, námorníci nemusia zomrieť," napísal v liste adresovanom rezortu obrany kapitán Brett Crozier, ktorého v utorok citovala stanica BBC. Crozier odporučil karanténu celej posádky. Nakazených je najmenej 100 námorníkov.

Kapitán v liste ďalej uvádza, že vypuknutie nákazy na palube je nekontrolovateľné, pričom šírenie infekcie "naberá na rýchlosti".

"Presunutie väčšiny personálu z americkej jadrovej lietadlovej lode a jeho izolovanie na obdobie dvoch týždňov možno vyznieva ako nevšedné opatrenie, ale ide o nevyhnutné riziko," napísal Crozier v predmetnom liste.

Na plavidlách, ako je USS Theodore Roosevelt (CVN-71), kde vládnu stiesnené podmienky, je zavedenie spoločenského odstupu extrémne zložité.

Hovorca amerických námorných síl pre tlačovú agentúru Reuters uviedol, že námorné sily "podnikajú všetky nevyhnutné kroky na zaistenie zdravia a bezpečnosti posádky a zvažujú možnosti riešenia problému".

Počet mŕtvych, ktorých si v USA vyžiadalo vírusové ochorenie COVID-19, v utorok prekročil bilanciu Číny, kde sa nový druh koronavírusu objavil koncom minulého roka po prvý raz. Ochoreniu dosiaľ podľahlo najmenej 3400 Američanov.

Podľa odhadov prestížnej Univerzity Johnsa Hopkinsa je nakazených takmer 175.000 Američanov - teda viac ľudí než v akejkoľvek inej krajine. Najvyšší počet nákaz hlási štát New York; jeho guvernér Andrew Cuomo varoval, že vrchol krízy ešte iba príde.