Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd USA potvrdil únik správy o interrupciách

Gabriella Olavarriová si pripravuje transparent počas zhromaždenia proti zverejnenému návrhu stanoviska Najvyššieho súdu USA o zrušení verdiktu v prípade Roe verzus Wade z roku 1973, ktorý garantuje právo žien na interrupcie v kalifornskom Oaklande v utorok 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

USA: Najvyšší súd potvrdil únik správy o interrupciách a nariadil vyšetrovanie

Washington 4. mája (TASR) - Americký najvyšší súd potvrdil pravosť uniknutého dokumentu, ktorý obsahuje možné zrušenie práva na interrupciu, a začal vyšetrovanie. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky stanice BBC.

Predseda Najvyššieho súdu USA John Roberts v utorok potvrdil pravosť uniknutého dokumentu. Únik označil za "výnimočný a neslýchaný" a nariadil vyšetrovanie.

Roberts upozornil, že tento dokument "ešte nie je rozhodnutím súdu a ani záverečným stanoviskom ani jedného z členov tejto inštitúcie". Príslušným orgánom nariadil, aby začali vyšetrovanie v spojitosti so zdrojom tohto úniku.

Uniknutý návrh stanoviska sudcov Najvyššieho súdu USA potvrdzuje, že väčšina z nich začiatkom tohto roka podporovala zrušenie platnosti historického rozhodnutia najvyššieho súdu z roku 1973. Súd v tomto prípade známom ako "Roe verzus Wade" garantoval právo žien na interrupcie.