Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd v Texase zablokoval možnosť vykonávania interrupcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kliniky v Texase prestali vykonávať interrupcie po tom, čo Najvyšší súd USA minulý týždeň zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973.

Austin 2. júla (TASR) - Najvyšší súd v americkom štáte Texas v noci na sobotu miestneho času pozastavil rozhodnutie súdu nižšej inštancie, ktorý povolil klinikám opäť vykonávať interrupčné zákroky. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Bezprostredne nebolo jasné, či texaské kliniky, ktoré tento týždeň obnovili návštevy pacientiek, opäť prestanú poskytovať zdravotnícke služby v oblasti umelého prerušenia tehotenstva. Pojednávanie v tejto veci je naplánované na koniec júla.

Zmätok na texaských klinikách, ktoré v priebehu jedného týždňa rušili zákroky, presúvali pacientkam termíny a teraz potenciálne opäť zrušia vyšetrenia, podľa AP ilustruje zmätok v celej krajine, keďže poskytovatelia potratov a pacientky majú problémy s orientovaním sa v meniacom sa právnom prostredí okolo zákonov o interrupciách a prístupu k nim.

Sudca z mesta Houston dočasne povolil niektorým klinikám tento zákrok do šiestich týždňov tehotenstva. Texaský generálny prokurátor Ken Paxton následne požiadal najvyšší súd tohto štátu, ktorý má deväť republikánskych sudcov, aby toto rozhodnutie dočasne pozastavil.

Kliniky v Texase prestali vykonávať interrupcie po tom, čo Najvyšší súd USA minulý týždeň zrušil prelomové rozhodnutie v prípade "Roeová verzus Wade" z roku 1973, ktoré zakotvovalo právo ženy na interrupciu.