Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd zvrátil odklad popráv na federálnej úrovni

Ilustračné foto.. Foto: TASR/AP

V pondelok sa mala vo federálnom väzení v Terre Haute v štáte Indiana uskutočniť prvá poprava na federálnej úrovni od roku 2003.

Washington 14. júla (TASR) – Americký Najvyšší súd dnes povolil vykonávať popravy na federálnej úrovni a zrušil rozhodnutie sudkyne Tanye Chutkanovej, ktorá v pondelok nariadila odklad štyroch popráv naplánovaných na júl a august. Informovala o tom agentúra AP.

V pondelok sa mala vo federálnom väzení v Terre Haute v štáte Indiana uskutočniť prvá poprava na federálnej úrovni od roku 2003. Trestanca Daniela Lewisa Leeho usvedčeného z vraždy trojčlennej rodiny z roku 1996 mali popraviť smrtiacou injekciou.

Ešte v nedeľu federálny odvolací súd rozhodol, že prvá poprava na federálnej úrovni za takmer 20 rokov sa môže uskutočniť podľa plánu. V pondelok sudkyňa vo Federálnom dištrikte Kolumbia popravu na poslednú chvíľu odložila.

Vedecké dôkazy podľa Chutkanovej potvrdili, že nový spôsob popravy smrtiacou injekciou schválený v roku 2019 by odsúdeným mohol spôsobiť bolesť a zbytočné utrpenie.

Ministerstvo spravodlivosti voči rozhodnutiu súdu okamžite podalo odvolanie. Najvyšší súd následne ministerstvu vyhovel.

Bezprostredne po jeho rozhodnutí nebolo jasné, kedy sa Leeho poprava uskutoční.

Tento týždeň sa majú konať ďalšie dve popravy – v stredu a v piatok. Ďalšieho muža by mali popraviť v auguste.