Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí navštívi Čínu

Na archívnej snímke námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová. Foto: TASR/AP

Shermanová je v súčasnosti na ceste v Ázií, počas ktorej navštívi Japonsko, Južnú Kóreu a Mongolsko.

Washington 21. júla (TASR) - Wendy Shermanová, námestníčka amerického ministra zahraničných vecí, v dňoch 25.-26. júla navštívi Čínu, kde sa stretne s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Jim a ďalšími predstaviteľmi vlády. Oznámilo to v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí.

Rokovania, ktoré Shermanová v Číne absolvuje, sú podľa ministerstva súčasťou úsilia USA udržiavať otvorenú výmenu s predstaviteľmi Čínskej ľudovej republiky s cieľom pokračovať v plnení amerických záujmov a hodnôt a zodpovedne viesť vzťahy s Čínou.

"Námestníčka ministra bude rokovať o oblastiach, v ktorých máme vážne znepokojenie v súvislosti s krokmi Číny, a aj o oblastiach, kde sú naše záujmy zosúladené," píše americké ministerstvo zahraničných vecí.

Shermanovej cesta nemá charakter úplnej oficiálnej návštevy, píše agentúra AFP. Námestníčka nenavštívi hlavné mesto Peking, ale strávi dva dni v prístavnom meste Tchien-ťin na východe Číny.

Shermanová je v súčasnosti na ceste v Ázií, počas ktorej navštívi Japonsko, Južnú Kóreu a Mongolsko.

V utorok 27. júla navštívi Omán, kde sa stretne s námestníkom ministra zahraničných vecí. Rokovať majú o ďalšom pokroku v oblasti mieru a bezpečnosti v oblasti Blízkeho východu a o vzťahoch medzi USA a Ománom.