Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA nariadili diplomatom, aby aj s rodinami opustili Etiópiu

Na nedatovanejsnímke príslušníci etiópskej armády v pohraničí Etiópie, Tigraja a Amhary Foto: TASR/AP

V Etiópii tak zostane len niekoľko kľúčových diplomatov a pracovníkov USA.

Washington 6. novembra (TASR) - Americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo časti svojich diplomatov v Etiópii, aby aj s rodinami opustili krajinu. V Etiópii tak zostane len niekoľko kľúčových diplomatov a pracovníkov USA. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

"Ministerstvo zahraničných vecí nariadilo odchod všetkých zamestnancov americkej federálnej vlády a ich rodín, s výnimkou personálu, ktorého práca je nevyhnutná (pre chod diplomatickej misie)," uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie zverejnenom v noci na sobotu.

Oznam prichádza len deň po tom, čo USA vyzvali svojich občanov nachádzajúcich sa v Etiópii, aby z tejto krajiny bezodkladne odišli, keďže sa množia obavy z postupu povstaleckých jednotiek na hlavné mesto Addis Abeba. Toto piatkové vyhlásenie bolo dôraznejšie ako varovanie rezortu diplomacie zo začiatku tohto týždňa, ktoré obsahuje výzvu, aby sa Američania vyhli cestovaniu do Etiópie a zvážili svoj odchod odtiaľ, ak sa tam už nachádzajú.

Etiópska vláda vyhlásila v utorok v krajine výnimočný stav po tom, čo povstalci z etiópskeho štátu Tigraj pohrozili postupom na hlavné mesto. Tigrajci sa v stredu nachádzali približne 300 kilometrov od Addis Abeby.

V rok trvajúcom konflikte už zahynuli tisíce ľudí. Dva milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a 400.000 ľudí v štáte Tigraj je ohrozených hladomorom.

Konflikt vypukol vlani v novembri, keď oddiely spriaznené s Tigrajským ľudovo-oslobodzovacím frontom (TPLF) obsadili vojenské základne v Tigraji. Centrálna vláda odpovedala posilnením vojenskej prítomnosti v oblasti.