Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

USA nariadili svojim diplomatom, aby obmedzili presuny po Izraeli

Izraelskí vojaci pri hraniciach medzi Izraelom a Gazou pri pohľade z južného Izraela. Foto: TASR/AP

Medzičasom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael.

Washington 12. apríla (TASR) - Spojené štáty vo štvrtok nariadili svojim diplomatom v Izraeli, aby z bezpečnostných dôvodov obmedzili svoje presuny po jeho území.

Podľa agentúry AFP o tom informovalo veľvyslanectvo USA v Izraeli. V jeho vyhlásení sa uvádza, že zamestnanci americkej vlády a ich rodinní príslušníci majú až do odvolania zákaz cestovať mimo oblastí Tel Avivu, Jeruzalema a Beerševy.

Veľvyslanectvo USA neuviedlo konkrétny dôvod nového nariadenia. V jeho vyhlásení sa však konštatuje, že bezpečnostná situácia v Izraeli zostáva zložitá a môže sa rýchlo meniť v závislosti od politickej situácie a nedávnych udalostí.

Toto nariadenie bolo vydané po viac ako šiestich mesiacoch od vypuknutia vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas a súčasne krátko po tom, ako Irán Izraelu prisľúbil odvetu za útok na budovu iránskej diplomacie v sýrskom meste Damask z 1. apríla. Pri tomto útoku prišlo o život sedem členov elitných revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Po vyhrážkach Iránu Izrael varoval pred odvetou za akýkoľvek úder na jeho záujmy.

Medzičasom americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiadal Čínu a svojich rezortných kolegov z ďalších krajín, aby využili svoj vplyv a odradili Irán od útoku na Izrael. Blinken hovoril aj s izraelským ministrom obrany Joavom Galantom, aby mu - po vyhrážkach Iránu - zopakoval silnú podporu USA pre Izrael.