Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

USA: NATO poskytne Ukrajine cestu k vstupu, no bez časového rozpisu

Na archívnej snímke poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Foto: TASR/AP

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan tiež oznámil, že americký prezident Joe Biden v stredu absolvuje stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Vilnius 11. júla (TASR) - NATO pripraví pre Ukrajinu cestu reforiem smerom k jej členstvu, presný časový plán jej však neposkytne. Uviedol to v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Bude navrhnutá cesta reforiem pre Ukrajinu, nemôžem k nej však pridať časový rozpis," povedal Sullivan médiám v litovskom Vilniuse, kde sa v utorok začína summit NATO.

Bezprostredný vstup Ukrajiny do NATO vylúčil z dôvodu prebiehajúcej vojny. Takýto krok by podľa jeho slov vtiahol Alianciu do konfliktu s Ruskom. "Som presvedčený, že môžeme dosiahnuť dobré porozumenie," povedal v spojitosti s úsilím Ukrajiny o vstup do NATO.

Sullivan tiež oznámil, že americký prezident Joe Biden v stredu absolvuje stretnutie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Mali by rokovať o predbežných bezpečnostných opatreniach pre Ukrajinu, ktoré by krajiny NATO mohli ešte ponúknuť nad rámec už vynaloženej a plánovanej pomoci.