Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

USA, Nemecko a Francúzsko odsúdili verdikt o likvidácii Memorialu

Policajti zatýkajú demonštranta pred Najvyšším súdom Ruskej federácie v Moskve v Rusku v utorok 28. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Likvidácia Memorialu podľa Pricea svedčí o "rýchlo sa zmenšujúcom priestore pre nezávislú občiansku spoločnosť, médiá a prodemokratických aktivistov v Rusku".

Washington/Berlín 28. decembra (TASR) - Spojené štáty americké, Nemecko a Francúzsko v utorok odsúdili rozhodnutie ruského najvyššieho súdu o likvidácii historickej, ľudskoprávnej a vzdelávacej mimovládnej organizácie Memorial.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price uviedol, že USA vyzývajú Moskvu, aby ukončila útlak nezávislých organizácií na ochranu ľudských práv.

Likvidácia Memorialu podľa Pricea svedčí o "rýchlo sa zmenšujúcom priestore pre nezávislú občiansku spoločnosť, médiá a prodemokratických aktivistov v Rusku".

Price dodal, že USA s obavami monitorujú "pokračujúce úsilia Ruskej federácie o likvidáciu dcérskej organizácie Memorialu, Ľudskoprávneho centra Memorial", o ktorom bude moskovský mestský súd rozhodovať v stredu.

Rozhodnutie ruského najvyššieho súdu ešte pred tým odsúdili vlády v Berlíne a Paríži a k ich kritike sa pridala aj generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku konštatovalo, že rozsudok ruského najvyššieho súdu "je v rozpore s medzinárodnými záväzkami na ochranu základných občianskych práv, ku ktorým sa Rusko prihlásilo".

"Toto rozhodnutie nás (Nemecko) znepokojuje, v neposlednom rade pre to, že zbavuje obete útlaku a represií ich hlasu," uviedla predstaviteľka nemeckého ministerstva.

Pripomenula, že Memorial prispel k výskumu, dokumentácii a prevencii závažných porušení ľudských práv a svojimi aktivitami okrem iného "definoval kolektívnu európsku identitu" v boji proti takýmto prípadom.

Informácia o tom, že prokuratúry rôzneho stupňa majú v úmysle dosiahnuť na súde likvidáciu dvoch štruktúr Memorialu, sa objavila ešte v novembri.

Jednu žalobu – týkajúcu sa likvidácie organizácie Medzinárodný Memorial – podala ruská generálna prokuratúra na najvyšší súd. Druhú žiadosť - na likvidáciu centra pre ľudské práva Memorial - zaslala moskovská prokuratúra moskovskému mestskému súdu.

Dôvodom ich obrátenia sa na súd bolo údajné opakované hrubé porušovanie zákonov Ruskej federácie a iných právnych aktov zo strany Memorialu.

Memorial toto tvrdenie prokuratúry odmietol a trvá na tom, že neexistujú zákonné dôvody na jeho likvidáciu.

Kým už zlikvidovaný Medzinárodný Memorial (International Memorial) sa venoval najmä stalinistickým represiám a zachovaniu historickej pamäte na ich obete, Centrum pre ľudské práva Memorial monitoruje represie, ku ktorým dochádza v súčasnosti.

Organizácia Memorial v utorok uviedla, že nájde "legálne spôsoby", ako pokračovať vo svojej práci po tom, čo súd nariadil likvidáciu jej centrálnej štruktúry - organizácie Medzinárodný Memorial-

Vo svojom vyhlásení organizácia potvrdila, že "každým možným spôsobom" napadne rozhodnutie najvyššieho súdu.