Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

USA nemôžu iniciovať obnovenie sankcií OSN proti Iránu, uvádza JCPOA

Americký prezident Donald Trump, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň zamietla požiadavku americkej vlády o opätovné zavedenie všetkých sankcií voči Iránu.

Viedeň 2. septembra (TASR) - Spojené štáty už nie sú členmi jadrovej dohody s Iránom, preto stratili právo iniciovať obnovenie sankcií OSN proti Teheránu. Vo svojom vyhlásení po utorňajšom stretnutí vo Viedni to uviedla spoločná komisia Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA), ako sa oficiálne nazýva jadrová dohoda.

Spoločnej komisii predsedala generálna tajomníčka Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Helga Schmidová. Prítomní boli zástupcovia Číny, Francúzska, Nemecka, Ruska, Spojeného kráľovstva a Iránu na úrovni politických riaditeľov či námestníkov ministrov zahraničných vecí, informovala agentúra TASS.

"Účastníci opätovne potvrdili, že USA 8. mája 2018 jednostranne oznámili ukončenie svojej účasti v JCPOA, pričom sa následne nezúčastnili na žiadnych činnostiach týkajúcich sa JCPOA. Účastníci opätovne potvrdili, že ich (USA) preto nemožno považovať za účastnícky štát. V tejto súvislosti účastníci tiež potvrdili svoje rôzne vyhlásenia a oznámenia v Bezpečnostnej rade OSN vrátane oznámenia vysokého predstaviteľa z 20. augusta ako koordinátora JCPOA v tom zmysle, že USA nemôžu iniciovať proces obnovenia sankcií OSN podľa rezolúcie BR OSN 2231," uvádza sa vo vyhlásení komisie JCPOA.

Bezpečnostná rada OSN minulý týždeň zamietla požiadavku americkej vlády o opätovné zavedenie všetkých sankcií voči Iránu. Tento krok nahneval americkú veľvyslankyňu pri OSN Kelly Craftovú, ktorá odporcov návrhu obvinila z podporovania "terorizmu".

Vedenie americkej misie pri OSN neskôr vydalo vyhlásenie, v ktorom píše, že nesúhlas niektorých členských štátov s rozhodnutím USA "nemá žiadnu zákonnú váhu".

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo ešte skôr vyhlásil, že Spojené štáty majú právo na obnovenie sankcií napriek tomu, že jednostranne upustili od jadrovej dohody s Iránom.

Irán v roku 2015 uzavrel dohodu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou) a Nemeckom. Spojené štáty pod vedením prezidenta Donalda Trumpa od dohody v máji 2018 odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií.

Jadrová dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.