Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA nepodporujú útoky na území Ruska

Policajt kráča cez parkovisko, na krorom sú autá poškodené po "masívnom útoku" ruských dronov na viacposchodovú obytnú budovu na ukrajinské hlavné mesto Kyjev v utorok 30. mája 2023. Foto: TASR/AP

Hovorca dodal, že Spojené štáty ešte stále zhromažďujú informácie o tom, čo sa stalo v Moskve, kde prvýkrát od invázie Ruska na Ukrajinu boli dronmi zasiahnuté civilné objekty.

Štokholm 30. mája (TASR) — Spojené štáty nepodporujú útoky na území Ruskej federácie a sústreďujú sa na pomoc Ukrajine pri opätovnom dobytí jej medzinárodne uznaného územia. Podľa agentúry AFP to povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí v utorok vo Švédsku, kde je šéf diplomacie USA Antony Blinken momentálne na návšteve.

USA týmto vyhlásením reagovali na najnovší vývoj vo vojne rozpútanej voči Ukrajine Ruskom, keď nad ruské územie — Moskvu a Moskovskú oblasť — v utorok ráno prenikla letka dronov.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že Kyjev uskutočnil "teroristický útok" ôsmimi bezpilotnými lietadlami "na objekty v meste Moskva". Tri z nich boli vyradené systémami elektronického boja a odchýlili sa od plánovaných cieľov — zrejme preto zasiahli tri bytové domy v oblasti na juhozápade Moskvy.

V tlačovej správe ruského ministerstva obrany zverejnenej na platforme Telegram sa píše, že ďalších päť dronov zostrelil raketový systém zem-vzduch Pancir-S v Moskovskej oblasti.

"Vo všeobecnosti nepodporujeme útoky vo vnútri Ruska. Sústreďujeme sa na to, aby sme Ukrajine poskytli vybavenie a výcvik, ktoré potrebuje na znovudobytie vlastného zvrchovaného územia," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

Hovorca dodal, že Spojené štáty ešte stále zhromažďujú informácie o tom, čo sa stalo v Moskve, kde prvýkrát od invázie Ruska na Ukrajinu boli dronmi zasiahnuté civilné objekty — bytové domy v juhozápadnej časti ruskej metropoly.

Ruský prezident Vladimir Putin z tohto dronového útoku obvinil Kyjev.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí pripomenul, že Rusko v utorok uskutočnilo už sedemnásty útok na Kyjev za mesiac máj.

"Rusko začalo túto nevyprovokovanú vojnu proti Ukrajine. Rusko ju môže kedykoľvek ukončiť stiahnutím svojich síl z Ukrajiny namiesto každodenných útokov na ukrajinské mestá a obyvateľov", povedal hovorca.