Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

USA nevidia náznaky, že by Rusko chystalo použiť jadrové zbrane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Putin pred časom deklaroval, že Rusko môže použiť jadrové zbrane, ak dôjde k ohrozeniu jeho územnej celistvosti, nezávislosti a zvrchovanosti a samotnej existencie štátu.

Washington 16. júna (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v piatok vyhlásil, že nie sú žiadne náznaky, že by sa Rusko chystalo použiť jadrové zbrane. Spojené štáty preto podľa Blinkena nevidia dôvod na zmenu svojho postoja v tejto záležitosti.

Ako informovala agentúra Reuters, Blinkenovo vyjadrenie bolo zverejnené po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v piatok na ekonomickom fóre v Petrohrade potvrdil, že Rusko už do Bieloruska dodalo prvú časť taktických jadrových hlavíc, ktoré majú byť rozmiestnené na bieloruskom území.

Putin pred časom deklaroval, že Rusko môže použiť jadrové zbrane, ak dôjde k ohrozeniu jeho územnej celistvosti, nezávislosti a zvrchovanosti a samotnej existencie štátu. "V prvom rade však takúto potrebu nemáme. Po druhé, už samotný fakt diskusie o tejto téme znižuje možnosť zníženia prahu pre použitie zbraní," vyhlásil vtedy.