Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Niektoré lekárne v USA obmedzujú predaj núdzovej antikoncepcie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Amerického zduženia gynekológov a pôrodníkov (ACOG) znižuje núdzová antikoncepcia riziko nechceného tehotenstva.

Washington 28. júna (TASR) - Niektoré americké siete lekární a drogérií obmedzili možnosť kúpy núdzovej antikoncepcie, ktorá sa užíva po pohlavnom styku, na tri tabletky na zákazníka. Snažia sa tak uspokojiť zvýšený záujem o túto formu antikoncepcie po tom, čo Najvyšší súd USA zrušil minulý týždeň ústavné právo na interrupcie. TASR správu prevzala z televíznej stanice CNN.

Lekárne CVS a Rite Aid obmedzujú predaj núdzových tabletiek "po" Plan B a Aftera. Podľa hovorkyne Rite Aid už má táto sieť lekární na sklade obmedzený počet zásob.

Podľa Amerického zduženia gynekológov a pôrodníkov (ACOG) znižuje núdzová antikoncepcia riziko nechceného tehotenstva. Zvyčajne sa používa vtedy, keď zlyhá iná štandardná forma antikoncepcie – hormonálna antikoncepcia či prezervatív.

"Používanie (núdzovej antikoncepcie) nespôsobuje potrat, ale zabraňuje otehotneniu. Musí sa užiť čo najrýchlejšie po nechránenom pohlavnom styku. Ak medzitým stihlo dôjsť k počatiu, tabletka je neúčinná," vysvetľuje ACOG.

Krátko po zverejnení rozhodnutia najvyššieho súdu sa na sociálnych sieťach začali objavovať príspevky, ktoré ženám ponúkali tabletky na umelé prerušenie tehotenstva. Facebook a Instagram začali vzápätí niektoré z nich odstraňovať.