Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA:Niektorí indickí zástupcovia podporujú útoky na náboženské menšiny

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a americký vyslanec pre medzinárodnú náboženskú slobodu Rashad Hussein informujú o výročnej správe o náboženskej slobode vo svete na pôde rezortu diplomacie vo Washingtone vo štvrtok 2. júna 2022. Foto: TASR/AP

Výročná správa amerického Štátneho departmentu upozorňuje na zákony obmedzujúce konvertovanie z jedného vierovyznania na iné, diskrimináciu voči moslimom a kresťanom i na politikov.

Washington 3. júna (TASR) - Niektorí indickí štátni predstavitelia podporujú násilie páchané na náboženských menšinách na subkontinente, domnievajú sa Spojené štáty. Vo výročnej správe o náboženskej slobode vo svete, vydanej vo štvrtok, upozornil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na nepriaznivú situáciu najmä v Číne, Iráne a Mjanmarsku.

Dodal však, že "práva náboženských menšín sú ohrozené na celom svete". Podľa jeho slov aj v Indii, kde žijú príslušníci mnohých rozdielnych náboženstiev, dochádza k čoraz častejším útokom na ľudí na posvätných miestach. Píše o tom agentúra AFP.

"V Indii dokonca niektorí štátni predstavitelia vedome ignorujú alebo dokonca podporujú útoky na náboženské menšiny," vyhlásil americký vyslanec pre medzinárodnú náboženskú slobodu Rashad Hussein.

Výročná správa amerického Štátneho departmentu upozorňuje na zákony obmedzujúce konvertovanie z jedného vierovyznania na iné, diskrimináciu voči moslimom a kresťanom a na politikov, ktorí na sociálnych sieťach uverejňujú "poburujúce príspevky o náboženských menšinách".

Okrem toho aj samotná vláda indického premiéra Naréndru Módího zaviedla v krajine sériu nariadení, ktoré kritici označujú za diskriminačné.

Podľa AFP sa však neočakáva, že napriek tejto kritike by Spojené štáty proti Indii poskytli nejaké kroky. V súvislosti s narastajúcim napätím vo vzťahu v Číne totiž Indiu považuje Washington za svojho kľúčového spojenca.