Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novým poradcom pre národnú bezpečnosť USA sa stane Robert O'Brien

Robert O'Brien, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O'Brien, ktorý nahradí odvolaného Johna Boltona, v súčasnosti pôsobí ako mimoriadny poverenec prezidenta USA pre záležitosti rukojemníkov.

Washington 18. septembra (TASR) - Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že za nového poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť vymenuje Roberta O'Briena.

O'Brien, ktorý nahradí odvolaného Johna Boltona, v súčasnosti pôsobí ako mimoriadny poverenec prezidenta USA pre záležitosti rukojemníkov. Informovala o tom agentúra AP.

Trump na Twitteri oznámil, že s O'Brienom "pracuje už dlho a usilovne" a že podľa neho na novom poste odvedie "skvelú prácu".

Trumpove oznámenie o vymenovaní O'Briena do prestížnej funkcie poradcu pre národnú bezpečnosť prichádza niekoľko dní po tom, ako z tohto postu minulý pondelok (9. septembra) odvolal Johna Boltona, odvolávajúc sa na politické nezhody. Bolton bol Trumpovým v poradí už tretím poradcom pre národnú bezpečnosť.

Robert O'Brien bol medzi piatimi kandidátmi na post nového poradcu, o ktorých Trump uvažoval. Zoznam prezident zverejnil v utorok.

Ako mimoriadny poverenec prezidenta USA pre záležitosti rukojemníkov na ministerstve zahraničných vecí O'Brien úzko spolupracoval s rodinami amerických rukojemníkov a bol poradcom v otázkach rukojemníkov. Predtým, počas administratívy Georga W. Busha a Baracka Obamu, pomáhal viesť verejno-súkromné partnerstvo ministerstva pre reformu súdnictva v Afganistane.

Na začiatku svojej kariéry bol O'Brien vysokopostaveným právnikom v komisii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá rozhodovala o nárokoch voči Iraku vzniknutých v čase vojny v Perzskom zálive.