Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA: O post lídra demokratov v Snemovni sa uchádza Hakeem Jeffries

Na snímke hlasovanie o vytvorení osobitnej komisie na vyšetrovanie útoku na sídlo Kongresu, 1. júla 2021 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Newyorský kongresman Jeffries v súčasnosti zastáva post šéfa klubu demokratických členov Snemovne reprezentantov.

Washington 18. novembra (TASR) - Americký kongresman Hakeem Jeffries v piatok oznámil, že sa bude uchádzať o post lídra demokratov v Snemovni reprezentantov. V prípade úspechu by sa stal vôbec prvým Afroameričanom, ktorý by viedol niektorú z hlavných politických strán v Kongrese USA, informuje agentúra AFP.

Jeffries ohlásil svoju kandidatúru deň po tom, ako doterajšia demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že sa už nebude uchádzať o vedúce pozície v Kongrese, pripomína TASR.

Pelosiová, ktorá dlhé roky patrila medzi vedúce osobnosti americkej Demokratickej strany na pôde Kongresu, podľa vlastných slov bude od januára už len radovou kongresmankou a prenechá miesto novej generácii demokratických lídrov.

Newyorský kongresman Jeffries v súčasnosti zastáva post šéfa klubu demokratických členov Snemovne reprezentantov. V tejto komore amerického federálneho Kongresu mali doposiaľ väčšinu demokrati prezidenta Joea Bidena.

Na základe výsledkov volieb z 8. novembra však budú mať od 3. januára väčšinu kresiel v Snemovni republikáni. Kontrolu nad druhou komorou Kongresu, Senátom, si aj v novom 118. Kongrese udržia demokrati.

Hakeem Jeffries pri ohlásení svojej kandidatúry v liste, ktorý rozoslal svojim kolegom kongresmanom, vzdal hold dosluhujúcej šéfke Snemovne Nancy Pelosiovej a jej spolupracovníkom. Zároveň prisľúbil, že ak sa stane lídrom budúcej demokratickej menšiny v Snemovni, budú v jeho tíme zastúpení demokratickí kongresmani zo všetkých názorových prúdov. Vyjadril tiež odhodlanie pracovať na tom, aby Demokratická strana mohla opäť získať väčšinu v Snemovni reprezentantov.

Demokratickí kongresmani budú o svojich nových lídroch rozhodovať zhruba o dva týždne. Jeffries zatiaľ nemá v súboji o post lídra demokratov v Snemovni žiadneho protikandidáta. O ďalšie vedúce posty prejavili záujem jeho dlhoroční blízki spolupracovníci Katherine Clarková a Pete Aguilar.