Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vrak námornej lode USS Bear bol objavený

Ilustračné foto Foto: TASR

Kuter USS Bear je pre svoju dlhú službu všeobecne považovaný za jednu z historicky najvýznamnejších lodí v dejinách USA.

Boston 16. októbra (TASR) - Vrak americkej námornej lode USS Bear, ktorá slúžila v oboch svetových vojnách, desaťročia hliadkovala vo vodách pri pobreží Aljašky a stala sa prvým vládnym plavidlom pod velením černošského kapitána, objavili približne 418 kilometrov východne od Bostonu.

Informoval o tom v piatok denník The Guardian s odvolaním sa na tlačovú agentúru AP.

Vrak lokalizovali už v roku 2019, ale iba v auguste tohto roku dospel tím expertov k záveru, že s "primeranou istotou" ide o USS Bear. Tento kuter s dĺžkou 58 metrov sa potopil v roku 1963, keď ho vliekli do prístavu vo Filadelfii, kde sa z neho mala stať plávajúca reštaurácia.

Loď na parný a plachtový pohon skonštruovali v roku 1874 v škótskom Dundee a Spojené štáty ju kúpili v roku 1884, aby sa zúčastnila na pátraní po členoch nevydarenej arktickej expedície, ktorú viedol vojenský dôstojník Adolphus Greely.

Kuter nasledujúce desaťročia strávil hliadkovaním v Arktíde, vykonával záchranné akcie a policajné operácie, zbieral geologické a astronomické údaje, zaznamenával prílivy a sprevádzal veľrybárske plavidlá.

Loď bola vyradená zo služby v roku 1944 a zostala v kanadskej provincii Nové Škótsko až do svojej osudnej plavby. Kuter USS Bear je pre svoju dlhú službu všeobecne považovaný za jednu z historicky najvýznamnejších lodí v dejinách USA.