Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA obmedzia používanie protipechotných nášľapných mín

Ilustračné foto. Foto: TASR

Spojené štáty majú v zásobách tri milióny protipechotných nášľapných mín.

Washington 21. júna (TASR) - Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v utorok oznámila, že obmedzí používanie protipechotných nášľapných mín americkou armádou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

USA sa týmto opatrením priblížia k plnému rešpektovaniu Ottawského dohovoru z roku 1997 o zákaze výroby, použitia a skladovania protipechotných mín a ich zničení. Tento dohovor zatiaľ podpísalo 164 krajín – no nepripojili sa k nemu USA, Čína či Rusko.

Spojené štáty majú v zásobách tri milióny protipechotných nášľapných mín. Z nich majú byť zničené všetky, ktoré nie sú určené na ochranu Južnej Kórey.

Opatrenia o obmedzení mín sa nevzťahuje na územie Kórejského polostrova, kde sa USA usilujú pomôcť Južnej Kórei brániť sa pred možnou inváziou Severnej Kórey, píše AP.

Biely dom v utorok oznámil, že tento krok je v súlade s presvedčením prezidenta Bidena, že nášľapné míny "majú neúmerný vplyv na civilistov vrátane detí aj dávno po tom, ako sa skončia boje", píše agentúra Reuters.

Bývalý americký prezident Donald Trump v roku 2020 uvoľnil obmedzenia na použitie týchto mín v určitých "výnimočných" situáciách. Zvrátil tým rozhodnutie svojho predchodcu Baracka Obamu, ktorým sa použitie nášľapných mín obmedzilo len na Kórejský polostrov.