Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

USA obmedzili počet Číňanov, ktorí môžu pracovať pre médiá

Biely dom, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Opatrenia sa dotknú čínskych štátnych médií v USA.

Washington 2. marca (TASR) - Spojené štáty znížili na polovicu počet čínskych občanov, ktorí smú v USA pracovať pre čínske štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame Čínu, aby dodržiavala svoje záväzky v súvislosti so slobodou slova aj v prípade členov novinárskej obce," povedal v pondelok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

Americký rezort diplomacie uviedol, že päť čínskych médií, ktorým bola vo februári uložená povinnosť správať sa ako zahraničné diplomatické misie, bude môcť od 13. marca zamestnávať maximálne 100 čínskych občanov. V súčasnosti ich je 160.

Nové opatrenie sa dotkne tlačovej agentúry Sinchua, televíznej siete CGTN (China Global Television Network), rozhlasovej stanice China Radio International, denníka China Daily a distribučnej spoločnosti Hai Tian Development. Opatrenie sa netýka Číňanov, ktorí pracujú pre iné médiá.

Spojené štáty 60 čínskych novinárov otvorene nevyhostili, avšak väčšina z nich bude musieť krajinu opustiť, napísala AFP, podľa ktorej ide o odvetné opatrenie za krok čínskych úradov, ktoré 19. februára vyhostili troch novinárov pracujúcich pre denník The Wall Street Journal - dvaja z nich boli Američania, jeden Austrálčan.