Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

USA obvinili bieloruských predstaviteľov z únosu lietadla s novinárom

Bezpečnostná služba za pomoci psa kontroluje batožinu cestujúcich lietadla spoločnosti Ryanair s registračným číslom SP-RSM, v ktorom cestoval aj bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta Raman Pratasevič, na letisku v Minsku 23. mája 2021. Foto: TASR/AP

Sprisahania sa obvinení mali dopustiť klamstvom o údajnej bombovej hrozbe, z dôvodu ktorej bolo zmienené lietadlo, smerujúce z Atén do Vilniusu, 23. mája 2021 odklonené a nútené pristáť v Minsku.

New York 21. januára (TASR) - Štyroch predstaviteľov bieloruskej vlády obvinili vo štvrtok v Spojených štátoch z vlaňajšieho únosu lietadla, ktorého odklon si Minsk vynútil, aby mohol zadržať aktivistu a novinára Ramana Prataseviča.

Obvinenia z únosu lietadla, označovaného aj ako tzv. letecké pirátstvo, oznámilo vo štvrtok americké ministerstvo spravodlivosti, informovali agentúry Reuters a AFP. Týkajú sa dvoch najvyšších predstaviteľov bieloruského štátneho úradu pre leteckú navigáciu a dvoch predstaviteľov tamojšej štátnej bezpečnostnej služby.

Obvinení sú zo zosnovania sprisahania za účelom únosu lietadla, na palube ktorého boli aj americkí občania, v dôsledku čoho tak podľa americkej prokuratúry došlo k porušeniu federálnych zákonov USA. Medzi 132 cestujúcimi a členmi posádky zmieneného letu boli totiž aj štyria Američania, uvádza prokuratúra.

Sprisahania sa obvinení mali dopustiť klamstvom o údajnej bombovej hrozbe, z dôvodu ktorej bolo zmienené lietadlo, smerujúce z Atén do Vilniusu, 23. mája 2021 odklonené a nútené pristáť v Minsku.

Bieloruské úrady po pristátí z lietadla vyviedli a následne zatkli Ramana Prataseviča, bieloruského novinára žijúceho v exile, a jeho ruskú priateľku Sofiu Sapegovú, študujúcu vo Vilniuse.

Minsk už v súvislosti s odklonom tohto letu spoločnosti Ryanair čelí zo strany USA, EÚ, Británie aj Kanady celému radu sankcií, vrátane cestovných zákazov či zmrazení majetku.