Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA obvinili šéfa skrachovanej kryptomenovej firmy To Kwona z podvodu

Na archívnej snímke z 27. mája 2022 obrazovka vpravo ukazuje klesajúce hodnoty kryptomeny Luna na burze kryptomien v Soule. Foto: TASR/AP

To Kwon je spoluzakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Terraform Labs so sídlom v Singapure. Krach tejto spoločnosti vlani pripravil investorov o približne 40 miliárd dolárov.

Washignton 24. marca (TASR) - Juhokórejského podnikateľa v oblasti kryptomien To Kwona, ktorého zatkli v Čiernej Hore, obvinila americká prokuratúra z ôsmich trestných činov vrátane podvodu, vyplýva z dokumentov súdu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

To Kwon je spoluzakladateľom a generálnym riaditeľom spoločnosti Terraform Labs so sídlom v Singapure. Krach tejto spoločnosti vlani pripravil investorov o približne 40 miliárd dolárov a otriasol globálnymi trhmi s kryptomenami.

V súvislosti s krachom Terraform Labs sa v Južnej Kórei začalo viacero trestných konaní.

To Kwona, ktorý bol na úteku, zadržali vo štvrtok na letisku v čiernohorskom hlavnom meste Podgorica, pretože mal pri sebe "sfalšované doklady".

Juhokórejská prokuratúra predtým požiadala medzinárodnú policajnú organizáciu Interpol, aby na Kwona vydala tzv. red notice — žiadosť o predbežné zatknutie podozrivej osoby —, pretože odmietol spolupracovať pri vyšetrovaní kolapsu svojho stablecoinu a kryptomeny.