Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA obviňujú Rusko, že marí vyvodenie zodpovednosti za útoky v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všetci vieme, že Asadov režim opakovane používal chemické zbrane, prečo teda nebola sýrska vláda braná na zodpovednosť? povedala Thomasová-Greenfieldová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

New York 4. marca (TASR) - Nová veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vo štvrtok obvinila Rusko, že marí úsilie o vyvodenie zodpovednosti voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada za používanie chemických zbraní počas dlhej občianskej vojny v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP.

"Všetci vieme, že Asadov režim opakovane používal chemické zbrane. Prečo teda nebola sýrska vláda braná na zodpovednosť?" povedala Thomasová-Greenfieldová na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN prostredníctvom videokonferencie.

Asadov režim sa podľa jej slov "snažil vyhnúť zodpovednosti tým, že bránil nezávislému vyšetrovaniu a podkopával úlohu a prácu" Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

"A spojenci režimu, najmä Rusko, sa tiež snažia zablokovať všetky snahy o vyvodenie zodpovednosti," dodala americká diplomatka, ktorá sa zúčastnila na svojom prvom zasadnutí BR OSN od nástupu do funkcie.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia bránil Damask slovami: "Na základe rady Ruska sa Sýria v dobrej viere riadila OPCW a zbavila sa arzenálu chemických zbraní." Ako pripomenula AFP, toto tvrdenie však bolo na Západe prijaté skepticky.

Podľa OSN, ktorá v minulosti obvinila Asadov režim z chemických útokov na vlastných občanov, Damask roky neodpovedá na sériu 19 otázok o svojich zariadeniach, ktoré mohli byť použité na skladovanie alebo výrobu chemických zbraní.

Podľa vyšetrovateľov OPCW sú za chemické útoky v Sýrii z roku 2017 zodpovedné ozbrojené sily sýrskej vlády, pričom ako chemickú zbraň použili sarin a chlór.