Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odhalili údajný plán Iránu zabiť exporadcu pre národnú bezpečnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Malo ísť o odvetu za zabitie veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního americkými silami v januári 2020.

Washington 10. augusta (TASR) - Americké ministerstvo spravodlivosti v stredu oznámilo, že odhalilo plán Iránu zavraždiť niekdajšieho poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona. Malo ísť o odvetu za zabitie veliteľa iránskych špeciálnych jednotiek Kuds Kásema Solejmáního americkými silami v januári 2020. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AFP a AP.

V tejto súvislosti americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pátra po 45-ročnom členovi Iránskych revolučných gárd Šahrámovi Púrsafím, známym tiež pod menom Mehdí Rezájí, ktorý sa v USA údajne usiloval objednať si vraždu Boltona za 300.000 dolárov. Došlo k tomu približne rok po atentáte na Solejmáního na bagdadskom letisku.

Bolton, ktorý ešte v roku 2019 odišiel z funkcie amerického prezidentského poradcu pre národnú bezpečnosť, atentát na Solejmáního privítal a na sociálnej sieti Twitter vtedy napísal, že by mohlo ísť o prvý krok k zmene režimu v Teheráne.

V reakcii na najnovšie zistenia sa Bolton poďakoval vyšetrovateľom z ministerstva spravodlivosti a tiež FBI.

"Aj keď toho teraz verejne nemôžem povedať veľa, jednu vec nemožno spochybniť: iránski vládcovia sú klamári, teroristi a nepriatelia Spojených štátov," vyhlásil Bolton, ktorý v minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec USA pri OSN a bol v amerických vládnych pozíciách považovaný za jastraba.