Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odmietajú konanie ICJ ohľadne obnovenia sankcií voči Iránu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Washington je presvedčený, že uvedený súd nemá náležitú jurisdikciu, uviedla priamo v Haagu právna poradkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jennifer Newsteadová.

Haag 28. augusta (TASR) - Vláda Spojených štátov spochybnila v utorok príslušnosť najvyššieho súdu OSN v spore s Iránom, ktorého predmetom je opätovné rozšírenie amerických sankcií voči tejto krajine. Podľa tlačovej agentúry DPA sa tak vyjadrila po tom, ako Teherán oslovil Medzinárodný súdny dvor (ICJ) so sídlom v Haagu s požiadavkou, aby v danej záležitosti vydal predbežné opatrenie.

Washington je presvedčený, že uvedený súd nemá náležitú jurisdikciu, uviedla priamo v Haagu právna poradkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jennifer Newsteadová. V spore s Iránom totiž podľa nej nejde o údajné porušenie dohody o priateľských vzťahoch, uzavretej v roku 1955 medzi vtedajšou Perziou a Spojenými štátmi, ako tvrdí druhá strana.

Spojené štáty v máji odstúpili od multilaterálnej dohody z roku 2015, na základe ktorej mal Irán obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií zo strany svetových mocností. Tri mesiace po jednostrannom odstúpení od tejto dohody oznámil americký prezident Donald Trump opätovné rozšírenie sankcií voči Iránu.

V jadrovej dohode z roku 2015 sa podľa DPA výslovne uvádza, že prípadné spory nemajú byť riešené na pôde súdu OSN, ale prostredníctvom iného zmierovacieho mechanizmu.

"Akceptovanie iránskych právnych manévrov týmto súdom by malo vážne a strohé následky," varovala Newsteadová. Dodala, že odstúpenie Washingtonu od jadrovej dohody s Iránom bolo legálnym krokom, odzrkadľujúcim "hrozbu, ktorú správanie Iránu naďalej predstavuje pre národnú bezpečnosť, zahraničnú politiku a ekonomiku Spojených štátov". Teherán pritom obvinila z dlhoročného porušovania rezolúcií OSN a podporovania terorizmu.

Právnik zastupujúci Irán, Mohsen Mohebí, zase počas pondelkového vystúpenia v Haagu obvinil Spojené štáty z "nepokrytej ekonomickej agresie".