Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

USA odmietajú zmenu statusu quo na jeruzalemskej Chrámovej hore

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad návštevou krajne pravicového ministra novej izraelskej vlády na tzv. Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Washington 4. januára (TASR) - Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad návštevou krajne pravicového ministra novej izraelskej vlády na tzv. Chrámovej hore v Jeruzaleme.

USA zároveň v súvislosti s utorňajšou návštevou ministra Itamara Ben-Gvira na Chrámovej hore varovali pred akoukoľvek zmenou súčasného režimu na tomto mieste, ktoré považujú za posvätné židia aj moslimovia. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

"Spojené štáty rozhodne stoja... za zachovaním statusu quo, pokiaľ ide o sväté miesta v Jeruzaleme," uviedla v utorok neskoro večer hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová. "Akýkoľvek jednostranný krok, ktorý tento status quo ohrozuje, je neprijateľný," dodala.

Spojené štáty sú podľa slov hovorcu tamojšieho ministerstva zahraničných vecí Neda Pricea "hlboko znepokojené" zmienenou návštevou Bena-Gvira. Tento nábožensky orientovaný ultranacionalista obsadil v novej vláde premiéra Benjamina Netanjahua novovytvorený post ministra národnej bezpečnosti, ktorému podliehajú aj policajné zložky.

"Táto návšteva má potenciál zvýšiť napätie a vyprovokovať násilie," uviedol Price.

Návštevu odsúdili aj Palestínčania a mnohé moslimské krajiny. Price dodal, že USA v súvislosti s touto udalosťou viedli hneď v utorok "priame rozhovory" s predstaviteľmi Netanjahuovho úradu.

Obdobne ako USA sa v utorok vyjadrilo aj Nemecko, ktoré po návšteve Bena-Gvira na Chrámovej hore vyzvalo všetky strany, aby sa "vyhli krokom, ktoré by mohli zvýšiť napätie" v regióne. Status quo tohto miesta v Jeruzaleme "už dlho pomáha udržiavať krehký pokoj a bezpečnosť v okolí posvätných miest", uviedol tiež nemecký veľvyslanec v Izraeli Steffen Seibert.

Chrámová hora, ktorú moslimovia volajú Vznešená svätyňa, je plošina v tvare nepravidelného štvoruholníka nachádzajúca sa v Starom meste v Jeruzaleme. Časť západnej steny Chrámovej hory tvorí Múr nárekov, pozostatok židovského chrámu. Na vrchole hory stojí okrem dvoch posvätných stavieb islamu – Skalného dómu a mešity al-Aksá – aj niekoľko menších stavieb.

Hora je najposvätnejším miestom judaizmu, tretím najposvätnejším v islame a náboženský význam má aj pre niektoré kresťanské spoločenstvá. Vďaka tomu je jedným z najuctievanejších miest na svete a rovnako i jedným z najspornejších. Židia tam smú prichádzať v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa takto predišlo napätiu s moslimskou komunitou.

Itamar Ben-Gvir dlhodobo lobuje za zrušenie tohto obmedzenia. Od roku 2021, keď sa stal poslancom izraelského parlamentu, navštívil Chrámovú horu už viackrát, jeho utorňajšia návšteva je však prvou v pozícii ministra a preto má omnoho väčšiu váhu, uviedla AFP. Jeho utorkovú návštevu kritizoval napríklad aj líder izraelskej opozície a predošlý premiér Jair Lapid.