Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA odmietli Erdoganovo riešenie otázky Cypru

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v utorok počas príhovoru pri príležitosti 47. výročia invázie Turecka na Cyprus, že jediným riešením sú dva štáty.

Washington/Ankara 21. júla (TASR) - Spojené štáty v stredu odmietli návrh tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý tvrdí, že jediným riešením situácie na tomto ostrove je existencia dvoch štátov. Informovala o tom agentúra AFP.

"Myslíme si, že len Cyperčanmi vedený proces prinesie mier a stabilitu," povedala námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Victora Nulandová.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v utorok počas príhovoru pri príležitosti 47. výročia invázie Turecka na Cyprus, že jediným riešením sú dva štáty.

"Nemáme ďalších 50 rokov na premárnenie... V rokovaniach nemôže nastať žiaden pokrok bez akceptovania toho, že sú tu dva národy a dva štáty... Nové rokovania je možné viesť iba medzi dvoma štátmi. Zvrchovanosť a rovnosť cyperských Turkov musí byť potvrdená," uviedol Erdogan.

Francúzska diplomacia v stredu slová tureckého prezidenta označila za provokáciu. "Hlboko odsudzujeme tento jednostranný krok, ktorý nebol koordinovaný, ani konzultovaný... (Tento krok) podkopáva obnovenie dôvery potrebnej na urgentné obnovenie rokovaní o spravodlivom a trvalom urovnaní cyperskej otázky," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády. Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever krajiny obývajú prevažne cyperskí Turci. Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie. Cyprus sa stal členskou krajinou Európskej únie v roku 2004.