Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili neohľaduplný náraz ruskej stíhačky do amerického dronu

Na snímke budova Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

O incidente nad Čiernym morom upovedomil spojencov zo Severoatlantickej aliancie vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe generál Christopher Cavoli.

Washington 14. marca (TASR) - Spojené štáty v utorok odsúdili "neohľaduplný" náraz ruskej stíhačky Suchoj Su-27 do amerického dronu MQ-9 Reaper v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, ktorý viedol k zrúteniu amerického bezpilotného lietadla. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Vysielanie ruských lietadiel k americkým lietadlám nad oblasťou Čierneho mora nie je nezvyčajné, no väčšinou ide o vizuálny či elektronický kontakt, povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Podľa jeho slov však tento incident stojí za zmienku preto, aký bol "nebezpečný, neprofesionálny a naozaj bezohľadný". Kirby povedal, že o incidente informovali amerického prezidenta Joea Bidena.

Uviedol tiež, že USA na prelet v medzinárodnom vzdušnom priestore nepotrebujú povolenie od Rusov. "Nie je potrebné to robiť a ani to nerobíme," zdôraznil.

Ruská stíhačka Suchoj Su-27 zasiahla pri utorkovom incidente vrtuľu amerického bezpilotného lietadla MQ-9 Reaper, v čoho dôsledku sa dron zrútil do Čierneho mora, uviedla americká armáda vo vyhlásení.

Krátko pred zrážkou leteli pred americkým dronom dve ruské stíhačky, ktoré vypúšťali palivo, spresnila armáda.

O incidente nad Čiernym morom upovedomil spojencov zo Severoatlantickej aliancie vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR) generál Christopher Cavoli, napísala agentúra Reuters.

Americká armáda využíva bezpilotné lietadlá MQ-9 Reaper na monitorovanie viacerých oblastí vrátane Čierneho mora, Blízkeho východu či Afriky. Tieto drony používajú i Británia a Francúzsko.