Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biely dom odsúdil odpálenie čínskych balistických rakiet

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Foto: TASR/AP

Kirby tiež potvrdil správy, že Pentagón odložil naplánovaný skúšobný štart medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III.

Washington 5. augusta (TASR) - Biely dom vo štvrtok označil rozhodnutie Číny odpáliť balistické rakety v blízkosti Taiwanu za "nezodpovedné" s tým, že v najbližších dňoch očakáva ďalšie kroky Pekingu v reakcii na návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na tomto samosprávnom ostrove. TASR správu prevzala v noci na piatok od agentúr Reuters a AFP.

"Čína sa rozhodla prehnane reagovať a využiť návštevu predsedníčky (Snemovne) ako zámienku na zvýšenie provokatívnej vojenskej aktivity v Taiwanskom prielive a jeho okolí," povedal na brífingu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Kroky Číny označil za súčasť "vytvorenej krízy". Takisto povedal, že Peking sa pokúša zmeniť mocenskú rovnováhu v regióne a nastaviť nový "status quo".

Napätie sa podľa neho "môže veľmi ľahko znížiť, keď Čína zastaví veľmi agresívne vojenské cvičenia a odpaľovanie rakiet v Taiwanskom prielive a jeho okolí".

Kirby tiež potvrdil správy, že Pentagón odložil naplánovaný skúšobný štart medzikontinentálnej balistickej rakety Minuteman III, aby sa vyhol eskalácii napätia s Pekingom počas čínskych vojenských cvičení v Taiwanskom prielive, ktoré sa začali vo štvrtok a budú trvať do nedele. "Nemyslíme si, že je v našom záujme, v záujme Taiwanu a regiónu, aby bolo napätie ďalej eskalované," povedal.

Dodal, že v regióne zostane monitorovať situáciu lietadlová loď USS Ronald Reagan, plaviaca sa východne od Taiwanu.