Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili rozhodnutie Etiópie vyhostiť predstaviteľov OSN

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej ide zo strany Etiópie o bezprecedentný krok vylúčenia vedenia všetkých organizácií OSN zapojených do prebiehajúcich humanitárnych operácií.

Washington 1. októbra (TASR) - Spojené štáty veľmi rázne odsúdili vo štvrtok rozhodnutie Etiópie vyhostiť siedmich vysokopostavených predstaviteľov OSN za ich údajné "zasahovanie" do vnútorných záležitostí krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Vyhostenie diplomatov prišlo po tom, ako OSN poukázala na nedostatočnú humanitárnu pomoc v etiópskom štáte Tigraj.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Jen Psakiovej ide zo strany Etiópie o "bezprecedentný krok vylúčenia vedenia všetkých organizácií OSN zapojených do prebiehajúcich humanitárnych operácií". Psakiová ďalej dodala, že "USA preto nebudú váhať uvaliť sankcie na tých, ktorí bránia humanitárnej pomoci".

Rezort etiópskej diplomacie označil vo štvrtok "sedem osôb, ktoré pracujú v Etiópii pre rôzne medzinárodné neziskové organizácie, za nežiaduce osoby pre zasahovanie do vnútorných záležitostí krajiny". Etiópiu musia opustiť do 72 hodín. Ministerstvo vo vyhlásení menuje siedmich predstaviteľov pracujúcich pre rôzne agentúry OSN.

Generálny tajomník OSN António Guterres uviedol, že informácia o vyhostení siedmich humanitárnych pracovníkov OSN z Etiópie ho "šokovala".

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres.
Foto: TASR/AP


Humanitárny koordinátor OSN pre Etiópiu Grant Leaity – jeden z predstaviteľov, ktorého krajina vyhostila – v septembri varoval, že v Tigraji "sa míňajú alebo sú úplne vyčerpané" dodávky humanitárnej pomoci, hotovosti a paliva, pričom zásoby potravín sa minuli už v auguste.

Z marenia prejazdu humanitárnych konvojov sa navzájom obviňujú etiópske úrady a povstalci z Tigrajského ľudového oslobodzovacieho frontu (TPLF).

Tigraj je dejiskom bojov od vlaňajšieho novembra, keď tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal armádu, aby odstavila od moci TPLF. Abiy, držiteľ Nobelovej ceny mieru, obvinil TPLF z prípravy útokov na základne etiópskej armády. Konflikt si podľa svetovej organizácie už vyžiadal tisíce obetí a vyvolal v regióne hlbokú humanitárnu krízu.