Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili rozpustenie desiatok opozičných strán v Mjanmarsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozpustenie 40 strán bolo nariadené v oficiálnom oznámení volebnej komisie uverejnenom v štátom kontrolovaných médiách.

Washington 29. marca (TASR) - Spojené štáty odsúdili rozhodnutie mjanmarskej vojenskej vlády, ktorá v stredu rozpustila desiatky opozičných strán vrátane strany zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rozpustenie 40 strán bolo nariadené v oficiálnom oznámení volebnej komisie uverejnenom v štátom kontrolovaných médiách. Patrí medzi ne aj Národná liga za demokraciu (NLD), vedená Su Ťij.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA Vedant Patel uviedol, že akékoľvek voľby bez účasti všetkých zainteresovaných strán v Mjanmarsku "nemožno považovať za slobodné ani spravodlivé". Zároveň varoval, že tento krok pravdepodobne prinesie väčšiu nestabilitu.

Strana NLD už predtým oznámila, že sa do volieb nezaregistruje a vojenskou vládou sľubované hlasovanie označila za podvod.

Armáda prevzala moc v Mjanmarsku vo februári 2021, keď zvrhla demokraticky zvolenú vládu laureátky Nobelovej ceny za mier Su Ťij a vyhlásila výnimočný stav.

Vyvolalo to masívny odpor verejnosti. Po potlačení pokojných demonštrácií sa mnohí odporcovia vojenskej vlády chopili zbraní a veľké časti krajiny sa odvtedy zmietajú v ozbrojenom konflikte.

Sedemdesiatosemročná Su Ťij si odpykáva trest odňatia slobody v celkovej dĺžke 33 rokov po sérii politicky motivovaných trestných stíhaní. Jej stúpenci tvrdia, že obvinenia boli vymyslené, aby jej zabránili pôsobiť v politike.