Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili ruskú anexiu Krymu a pohrozili Moskve novým kolom sankcií

Hovorca Bieleho domu Jay Carney Foto: TASR/AP Photo

Ďalšie sankcie sa môžu dotknúť aj najbližších spolupracovníkov Vladimira Putina.

Washington 19. marca (TASR) - Spojené štáty odsúdili anexiu ukrajinského regiónu Krym Ruskom a oznámili, že v reakcii na to pripravujú nové kolo sankcií voči Moskve.

"Ďalšie sankcie sú na ceste," uviedol v utorok hovorca Bieleho domu Jay Carney. Dodal, že postup pri rozšírení sankcií budú USA so svojimi spojencami koordinovať už budúci týždeň na stretnutí lídrov krajín G7 v Haagu.

Americký prezident Barack Obama sa podľa komuniké Bieleho domu telefonicky spojil v utorok s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby prediskutovali najnovší vývoj na Ukrajine. Obaja lídri sa podľa Bieleho domu zhodli na potrebe tlmočiť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkaz, že diplomatická cesta zostáva jediným riešením krízy, ako aj na tom, že je žiaduce vyslať na Ukrajinu - najmä jej južnú a východnú časť - pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ďalšie sankcie sa môžu dotknúť aj najbližších spolupracovníkov Vladimira Putina

Carney na tlačovej konferencii v Bielom dome podľa agentúry Reuters pripustil, že ďalšie kolo sankcií by mohlo zasiahnuť najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta, ako aj oligarchov napojených na stranu Jednotné Rusko. Prvé kolo sankcií sa dotklo aj Putinovho poradcu Sergeja Glazieva, ako aj prezidentovho blízkeho spolupracovníka Vladislava Surkova či vicepremiéra Dmitrija Rogozina.

"Domnievam sa, že každý, kto rozumie systému práce ruskej vlády a kto má vplyv na ten systém, vie, že ide o osoby, ktoré majú významné majetky nielen v Rusku, ale i v zahraničí," uviedol hovorca.

Ruský prezident Vladimir Putin a krymskí predstavitelia v utorok napriek protestom Západu a Kyjeva podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie. Krymská republika a Sevastopol sa podľa Moskvy považujú za subjekty Ruskej federácie už od utorka. Celý ratifikačný proces v parlamente by sa mal ukončiť do konca tohto týždňa.