Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

USA odsúdili zavedenie trestu smrti v Bielorusku

Na archívnej snímke z 21. marca 2022 americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken tvrdí, že príslušný zákon podpísaný Lukašenkom je v skutočnosti namierený voči prodemokratickým aktivistom a odporcom ruskej invázie na Ukrajinu.

Washington 18. mája (TASR) - Spojené štáty odsúdili krok Bieloruska, ktoré zaviedlo trest smrti za pokus o spáchanie teroristického činu. V stredu to uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Blinken tvrdí, že príslušný zákon podpísaný Lukašenkom je v skutočnosti namierený voči prodemokratickým aktivistom a odporcom ruskej invázie na Ukrajinu.

"(Bieloruský) Režim vzniesol politicky motivované obvinenia z 'extrémizmu' a 'terorizmu' voči mnohým z viac ako 1100 politických väzňov a takéto označenia použil na zadržanie ďalších desiatok tisíc ľudí," uviedol šéf americkej diplomacie. Dodal, že toto "sú činy autoritárskeho vodcu, ktorý sa zúfalo snaží držať sa pri moci prostredníctvom zastrašovania".

O zavedení trestu smrti v Bielorusku za pokus o podniknutie teroristického činu informovali v stredu ruské médiá.

Podľa bieloruskej ľudskoprávnej skupiny Viasna sa v stredu v meste Hrodno začalo súdne pojednávanie bez prítomnosti verejnosti v prípade 12 aktivistov obvinených "z pokusu o teroristický čin".

"Lukašenkov režim, aj prostredníctvom sily a zmien trestného zákonníka, pokračuje v utláčaní prodemokratických a protivojnových hnutí v Bielorusku," povedal Blinken.

Šéf rezortu americkej diplomacie zároveň vyzval na "bezpodmienečné" prepustenie politických väzňov v Bielorusku a na to, aby vláda uskutočnila slobodné a spravodlivé voľby pod medzinárodným dohľadom.