Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

USA ohlásili nový balík pomoci Ukrajine za 400 miliónov dolárov

Ukrajinský vojak strieľa z protitankovej zbrane NLAW počas cvičenia v rámci operácie spoločných síl v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, 15. februára 2022. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vyčlenili na zbrane a ďalšie vybavenie pre Ukrajinu od začiatku ruskej invázie dosiaľ už vyše 18,6 miliardy dolárov (18,2 miliardy eur).

Washington 10. novembra (TASR) - Spojené štáty poskytnú Ukrajine v rámci nového balíka bezpečnostnej pomoci v hodnote 400 miliónov dolárov (391 miliónov eur) systémy protivzdušnej obrany a rakety zem-vzduch. Vo štvrtok to oznámil Pentagón, informuje agentúra AFP.

Pretrvávajúce brutálne letecké útoky ruských síl na ukrajinskú civilnú a kritickú infraštruktúru si vyžadujú dodanie dodatočných systémov protivzdušnej obrany, povedala novinárom Sabrina Singhová z tlačového oddelenia amerického ministerstva obrany.

Ohlásený balík pomoci zahŕňa štyri systémy protivzdušnej obrany Avenger spolu s príslušnými raketami Stinger. Balík ďalej obsahuje rakety pre systémy protivzdušnej obrany HAWK, ktorých poskytnutie prisľúbilo Španielsko, delostrelecké a mínometné náboje, muníciu pre salvové raketomety HIMARS a viac ako 20 miliónov nábojov do ručných zbraní.

Spojené štáty vyčlenili na zbrane a ďalšie vybavenie pre Ukrajinu od začiatku ruskej invázie dosiaľ už vyše 18,6 miliardy dolárov (18,2 miliardy eur).

Singhová tiež oznámila, že Kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny, ktorá koordinuje globálne dodávky zbraní pre tamojšie sily brániace sa proti inváznym jednotkám Ruska, usporiada budúci týždeň svoje siedme virtuálne zasadnutie.