Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

USA ohlásili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 300 mil. USD

Ukrajinská protivzdušná obrana zostreľuje dron Šáhid počas tretieho útoku ruskej armády na hlavné mesto Kyjev za posledných 24 hodín v utorok 30. mája 2023. Foto: TASR/AP

Zahŕňa systémy protivzdušnej obrany aj desiatky miliónov kusov munície, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Washington 1. júna (TASR) - Americké ministerstvo obrany ohlásilo v stredu nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 300 miliónov dolárov. Zahŕňa systémy protivzdušnej obrany aj desiatky miliónov kusov munície, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pentagón uviedol, že najnovšou dodávkou sa celková hodnota vojenskej pomoci Ukrajine poskytovanej Spojenými štátmi od vypuknutia ruskej invázie z vlaňajšieho februára zvýši na 37,6 miliardy dolárov.

"Spojené štáty budú naďalej spolupracovať so svojimi spojencami a partnermi, aby poskytli Ukrajine kapacitu na splnenie jej bezprostredných potrieb na bojisku aj dlhodobých potrieb týkajúcich sa bezpečnostnej pomoci," uviedol Pentagón.

Najnovší balík pomoci ohlásili USA v čase, keď sa Ukrajina pripravuje na protiofenzívu zameranú na vytlačenie ruských síl z okupovaných území na východe a juhu krajiny.

Pentagón informoval, že nový balík zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany Patriot, ďalej tiež rakety AIM-7, ako aj systémy protivzdušnej obrany Avenger a protilietadlové strely Stinger.

Súčasťou balíka je aj munícia pre salvové raketomety HIMARS, delostrelecké granáty či tanková munícia. Spojené štáty zároveň posielajú na Ukrajinu viac ako 30 miliónov kusov munície do malých strelných zbraní.