Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

USA označia jemenské povstalecké hnutie húsíov za teroristickú skupinu

Snímka z výbuchu v jemenskom hlavnom meste Saná Foto: TASR/AP

Táto skupina podľa šéfa americkej diplomacie pri svojom brutálnom ťažení "zabila mnoho ľudí, naďalej destabilizuje región a upiera Jemenčanom mierové riešenie konfliktu v ich krajine".

Washington 11. januára (TASR) - Spojené štáty zaradia jemenské povstalecké hnutie známe ako húsíovia na svoj zoznam teroristických skupín, oznámil v nedeľu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Humanitárne organizácie sa obávajú, že takýto krok v závere pôsobenia súčasnej vlády USA zhorší humanitárnu krízu v krajine, píše agentúra AFP.

Rozhodnutie, oznámené len desať dní pred nástupom nového prezidenta USA Joea Bidena, by mohlo skomplikovať snahy jeho vlády o obnovenie diplomatických rozhovorov s Iránom, ktorý udržiava vzťahy s húsíami, i prehodnotenie vzťahov USA so Saudskou Arábiou, ktorá vedie tvrdú ofenzívu v Jemene.

"Toto označenie (za teroristickú skupinu) má za cieľ brať (hnutie) Ansár Alláh na zodpovednosť za jeho teroristické činy vrátane cezhraničných útokov ohrozujúcich civilné obyvateľstvo, infraštruktúru a komerčnú lodnú dopravu," uviedol Pompeo vo vyhlásení, v ktorom použil oficiálny názov hnutia húsíov.

Táto skupina podľa šéfa americkej diplomacie pri svojom brutálnom ťažení "zabila mnoho ľudí, naďalej destabilizuje región a upiera Jemenčanom mierové riešenie konfliktu v ich krajine".

USA už na húsíov, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu, uvalili sankcie. Ich zaradenie na zoznam teroristických skupín však podľa očakávaní odradí vonkajších aktérov od mnohých transakcií s ich predstaviteľmi, ako sú bankové transfery či nákup potravín a paliva.

Humanitárne skupiny, ako aj členovia Bidenovej Demokratickej strany varovali, že tento krok vážne naruší úsilie o riešenie situácie v Jemene, ktorú OSN označuje za najväčšiu humanitárnu krízu na svete.

Pompeo však tvrdí, že toto rozhodnutie - ktoré nadobudne účinnosť 19. januára, deň pred inauguráciou Bidena - humanitárne operácie nenaruší. USA podľa neho plánujú zaviesť opatrenia na zníženie takýchto vplyvov a sú pripravené spolupracovať s OSN i ďalšími organizáciami na riešení dôsledkov v tomto smere.