Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

USA označili incident s dronom za zrejme neúmyselný čin Ruska

Americký minister zahraničných vecí USA Antony Blinken rozpráva počas jeho návštevy skladu logistického centra OSN v Addis Abebe 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské stíhačky nemali žiaden fyzický kontakt s americkým dronom a že jeho zrútenie do mora spôsobil príliš prudký manéver vykonaný operátormi stroja.

Washington 15. marca (TASR) - Utorňajšia zrážka ruskej stíhačky a amerického dronu nad Čiernym morom bola pravdepodobne nezámerným činom zo strany Ruska, povedal v stredu hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Šéf diplomacie USA Antony Blinken označil konanie ruskej strany za ľahkovážne. TASR informácie prevzala od denníka The Guardian a stanice Sky News.

"Čo môžem povedať veľmi jasne je, že to bolo ľahkovážne a riskantné konanie," povedal Blinken na tlačovej konferencii počas návštevy Etiópie. K motívu alebo zámeru tohto incidentu sa odmietol vyjadriť, uviedol však, že úrady ho vyšetrujú.

"Aktuálne to možno najlepšie hodnotiť tak, že to bolo pravdepodobne neúmyselné. Bol to pravdepodobne dôsledok hrubej nekompetentnosti zo strany jedného z ruských pilotov," povedal Price pre stanicu MSNBC.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu uviedol, že USA neberú do úvahy skutočnosť, že Rusko zaviedlo obmedzenia vo vzdušnom priestore v oblasti, kde letel americký dron, píše Sky News. Rusko na začiatku konfliktu na Ukrajine zaviedlo limity na lety nad oblasťou Čierneho mora a USA s tým podľa Lavrova oboznámili.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské stíhačky nemali žiaden fyzický kontakt s americkým dronom a že jeho zrútenie do mora spôsobil príliš prudký manéver vykonaný operátormi stroja. Podľa Pentagónu ruská stíhačka Su-27 narazila do vrtule dronu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí tiež potvrdil, že existuje videozáznam z incidentu a že ministerstvo obrany rozhoduje, či ho zverejniť.